Article_Top_970x250

Objavljen memorandum koji je Bandić mjesecima skrivao: Evo što je potpisao s bogatom tvrtkom iz Emirata

"ZAGREBAČKI MANHATTAN"

Objavljen memorandum koji je Bandić mjesecima skrivao: Evo što je potpisao s bogatom tvrtkom iz Emirata

ruj 03, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Grad Zagreb/Pixsell

Memorandum je objavljen prije sutrašnje sjednice zagrebačke skupštine na kojoj bi se na prijedlog oporbe trebalo raspravljati o spomenutom projektu

Mjesecima je sporazum potpisan između Grada Zagreba i emiratske tvrtke Eagle Hills bio tajan, a sada je gradonačelnik hrvatske metropole objavio Memorandum o razumijevanju projekta“Zagreb City”. Riječ je o sporazumu o gradnji “zagrebačkog Manhattana” koji je u ožujku Milan Bandić potpisao s Eagle Hillsom. Bio je mjesecima strogo čuvana Bandićeva tajna, no nakon brojnih medijskih pritisaka sada u sporazum mogu zaviriti i drugi.

Podsjetimo, Grad Zagreb i tvrtka Eagle Hills potpisali su sporazum o uređenju milijun kvadrata na prostoru koji je omeđen rijekom Savom, Avenijom Većeslava Holjevca, Avenijom Dubrovnik i Ulicom Radoslava Cimermana. Memorandum je objavljen prije sutrašnje sjednice zagrebačke skupštine na kojoj bi se na prijedlog oporbe trebalo raspravljati o spomenutom projektu.

Na što sve sporazum obvezuje Grad Zagreb?

Riječ je o površini od oko 1,1 milijun četvornih metara. Gradski zastupnici su nakon mjeseci čekanja i mnogih pritisaka dobili na uvid Memorandum, ali samo na 15 minuta. Inače, dokument ima 22 stranice. Tim sporazumom uređuju se odnosi između Grada Zagreba i Eagle Hillsa. U dokumentu se recimo navodi kako će Partner, u ovom slučaju Grad Zagreb, osnovati posebno društvo u cilju ostvarenja projekta, dok će Eagle Hills od Grada Zagreba kupiti poslovne udjele društva.

Osim toga, sporazumom je odlučeno da će Grad Zagreb dužan o svom trošku osigurati vlasnički list s upisnim pravom na ime Ciljnog društva, definiciju prostorno-planskih preduvjeta, preduvjete za ishođenje potrebnih akata kojima se omogućava razvoj projekta. Neki gradski zastupnici najavili su kako tek sada slijedi detaljna analiza Memoranduma i borba.

Dnevnik.ba