StoryEditor
rat u ukrajini

Objavljen broj ubijenih Rusa, Crna Gora protjerala ruskog diplomata; Stoltenberg: Najgore tek dolazi

Piše desk  /  04.03.2022., 14:24h
Vijeće UN-a za ljudska prava velikom je većinom podržalo rezoluciju kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu i osniva istražno povjerenstvo za istragu.

Stoltenberg pesimističan

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je da će dani koji dolaze vjerojatno biti gori budući da se očekuje da će ruske snage u rat uvesti teže naoružanje i nastaviti s napadima diljem Ukrajine. 

Govoreći nakon izvanrednog sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a, Stoltenberg je opisao rusku invaziju na Ukrajinu kao "najgoru vojnu agresiju u Europi desetljećima".

"Gradovi su pod opsadom, škole su granatirene, kao i bolnice i stambene zgrade. Tu su i nepromišljene akcije oko nuklarne elektrane sinoć te brojni ubijeni ili ranjeni civili. Dani koji dolaze vjerojatno će biti gori, s više smrti, više patnje i više razaranja", rekao je Stoltenberg. 

Stoltenberg je naglasio da NATO ne želi rat s Rusijom te da je NATO obrambeni savez. "Naš temeljni zadatak je zaštititi naših 30 nacija", rekao je.

"Mi nismo dio ovog sukoba i imamo odgovornost osigurati da on ne eskalira i ne širi se izvan Ukrajine. To bi bilo još razornije i opasnije, uz još više ljudske patnje", rekao je. 

Crna Gora protjerala ruskog diplomata

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore proglasilo je danas neimenovanog diplomata veleposlanstva Ruske Federacije, za personu non grata.

U priopćenju Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore navodi da je u formalna nota o ovoj odluci, u kojoj je naveden rok od 72 sata za napuštanje crnogorskog teritorija, uručena danas veleposlaniku Ruske Federacije u Podgorici.  

"Razlog za donošenje ove odluke je procjena relevantnih sigurnosnih organa u Crnoj Gori o aktivnostima ruskog diplomata koje su u suprotnosti s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima", piše u priopćenju crnogorskog MVP-a. 

Rusija poražena u UN-ovom Vijeću za ljudska prava

Vijeće UN-a za ljudska prava velikom je većinom podržalo rezoluciju kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu i osniva istražno povjerenstvo za istragu.

Samo jedna država osim Rusije glasala je protiv rezulucije, a riječ je o istočnoafričkoj državi Eritreji. 32 zemlje glasale su za, a 13 je bilo suzdržano.

Uoči glasovanja, ukrajinski veleposlanik je rekao: "Naša je zajednička dužnost osigurati da se snosi odgovornost kroz dokumentiranje, verifikaciju ruskih zločina i indentifikaciju odgovornih".

Rusija je tvrdila da ne cilja civile u Ukrajini, unatoč brojnim slikama uništenih stambenih zgrada i izvješćima o 2000 ubijenih civila.

O odluci se oglasio i predsjednik Volodimir Zelenski: "Pozdravljam osnivanje Međunarodnog istražnog povjerenstva od strane Vijeća UN-a za ljudska prava kako bi se istražile činjenice ruskih ratnih zločina protiv Ukrajine. Dokazi će biti dokumentirani i korišteni na međunarodnim sudovima. Ruski ratni zločinci će odgovarati."

Ukrajinska vojska: Rusija iscrpila većinu rezervi

Ukrajinska vojska je objavila da je Rusija je iscrpila većinu svoje operativne pričuve u Ukrajini.

Rusija je počela prebacivati trupe iz svojih južnih i istočnih vojnih okruga kako bi popunila svoje redove, priopćio je Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine.

Procjena ruskih gubitaka

Ruske oružane snage objavile su nove procjenjene ruske gubitke.

Prema tim procjenama, Rusija je izbubila 9166 vojnika, 251 tenk, 33 aviona, 37 helikoptera, 404 vozila, 105 raketnih sustava. 

Brojke ubijenih ruskih vojnika mnogo su veće od brojke koju je službeno objavila Moskva, a ona iznosi 498 vojnika. 

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 13:20