StoryEditor
prosvjed

Obitelji ukrajinskih vojnika traže demobilizaciju: "Rat se ne može dobiti na plećima istih ljudi. I vojnici imaju obitelj"

Piše desk  /  28.10.2023., 09:19h

Prosvjednici su se jučer okupili u različitim gradovima diljem Ukrajine kako bi skrenuli pozornost na vojne demobilizacije, javlja Ukrajinska Pravda. Medijski izvještaji govore da prosvjednici prije svega traže od ukrajinske vlade da odobri zakon o demobilizaciji nakon 18 mjeseci službe.

Također pokušavaju skrenuti pozornost na peticiju za demobilizaciju koja je već prikupila 25.000 potpisa potrebnih za razmatranje. U Kijevu su se demonstracije održale na Trgu neovisnosti. Članovi obitelji vojnika skandirali su: "Vrijeme je da se drugi pokažu!", "Za pobjedu su zaslužni svi!", "I vojnici imaju obitelji", "Rat se ne može dobiti na plećima istih ljudi", "Demobilizacija za vojska" i tako dalje. 

Prosvjednici dobili obavijest da je zgrada minirana

Ukrajinski mediji pišu kako su na kijevski trg stigle majke s djecom iz različitih dijelova zemlje. U Ternopilu, Lavovu i Zaporižju, žene, majke i djeca vojnika okupili su se u blizini zgrada oblasnih vojnih uprava. U Kriviji Rihu demonstracije su održane na trgu Kvartal 95, u Hmeljnicki na Trgu neovisnosti, a u Odesi na Dumskom trgu.

Prosvjedi su održani i u Černivcima i Dnjepru. U Ivano-Frankivsku je prosvjed trebao biti održan ispred zgrade gradskog vijeća, ali nakon što su dobili obavijest da je zgrada minirana, prosvjednici su hodali gradom noseći transparente.

Dnevnik.ba

01. svibanj 2024 02:45