StoryEditor

Obitelji boraca iz Sirije prosvjedovale u Sarajevu, traže povratak žena i djece

Piše D  /  24.09.2020., 02:09h

Djeca, unuci i snahe onih koji su danas prosvjedovali u Sarajevu se nalaze u dva sirijska kampa. 

Fatimi Galijašević iz Velike Kladuše je kćerka u Siriju otišla 2014. godine s mužem koji je vraćen i osuđen na tri i pol godine zatvora. Ona je ostala tamo, gdje čeka zimu i veliku neizvjesnost.

"Vratili su djecu iz Njemačke, neka vrate i našu djecu. Oni su otišli tamo isto iz nekih razloga, ne znamo iz kojih, otišli trbuhom za kruhom iz ove države. Kaže mi da bi voljela samo doći pod ovo nebo i jedanput stati pod ovo sunce", priča Fatima Galijašević za Klix.ba.

Obitelji su ispred Parlamenta došle s transparentima, isključiv zahtjev je da im vrate bližnje iz Sirije jer ih je mnogo i bolesnih, a mnogi su i ubijeni. Selmo Cikotić bi trebao primiti ih danas na razgovor, a obitelji očekuju da će u potpunosti uvažiti njihove zahtjeve.

Krajem prošle godine skupina državljana Bosne i Hercegovine koji su se nalazili u kampovima u Siriji, u skladu s ranijim zaključcima Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH, stigla je u Bosnu i Hercegovinu.

Šest žena i 12 djece, po dolasku na Međunarodni aerodrom Sarajevo, prošli su provjere od strane Granične policije BiH, pružena im je neophodna pomoć, a nakon toga su transportirani u prihvatni centar.

Zajedno s ovom grupom došlo je i sedam muškaraca, koji su ratovali na strani terorističkih organizacija u Siriji i Iraku, a koji su predani u nadležnost Tužiteljstva BiH.

Tada je rečeno da će Ministarstvo sigurnosti BiH, u suradnji s međunarodnim partnerima, nastaviti pratiti situaciju u kampovima u Siriji, gdje se nalazi još izvjestan broj žena, djece i muškaraca iz BiH.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 13:50