Article_Top_970x250

Obilježeno stravično stradanje Hrvata na Uzdolu

zločin tzv. arbih

Obilježeno stravično stradanje Hrvata na Uzdolu

ruj 14, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Danas je na Uzdolu obilježena 24. godišnjica od masakra koji su počinili pripadnici tzv. Armije RBiH.

U rano jutro 14. rujna 1993. godine pripadnici Armije BiH, Samostalnog prozorskog bataljona pod zapovjedništvom Envera Buze, upali su u Uzdol te pobili sve što su našli pred sobom. U tom stravičnom naletu ubijeno je 29 civila i to djece, žena i staraca. Akcija se dogodila u sklopu operacije Armije BiH „Neretva 93“ pod vodstvom Sefera Halilovića. Kod škole na Ceru gdje je bila smještena vojarna stradalo je 12 pripadnika HVO-a.

Središnje obilježavanje ove tužne obljetnice bilo je uz crkve na Uzdolu i Memorijalni centar gdje su pokopane civilne žrtve masakra. U 10 i 30 vijence su u Memorijalnom centru položili predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, rodbina i prijatelji, predstavnici HNS-a sa svih razina vlasti.

Misu je predvodio dr. Pero Sudar, pomoćni vrhbosanski biskup.

Tijekom propovijedi biskup dr. Pero Sudar je naglasio da danas dok se s pravom s tugom , možda i ljudskim bijesom, sjećamo svega što se dogodilo, ne samo ovdje na Uzdolu, nego i  gdje god je stradao nevin čovjek, dok se danas sjećamo tih nevinih žrtava, moramo se isto tako sjetiti obećanja onog istog Boga što je umro na križu “blago gladnima i žednima pravednosti, oni će se nasititi”.

Mi smo zato danas i ponosni i zahvalni i molimo se njima umjesto da molimo za njih. Molimo se njima da u našim srcima, u našim životima, u životima svih ljudi, ne ponestane snage i odvažnosti  borit se na ovom svijetu za Božji svijet, jer ovdje počinje kraljevstvo Božje., istako je svećenik.

Dnevnik.ba

Tagovi:

Article_Bottom_970x250