StoryEditor

Obilježena obljetnica smrti prvog predsjednika Hrvatske zajednice Herceg Bosne Mate Bobana

Piše D  /  07.07.2019., 11:07h

U povodu 22. obljetnice smrti prvog predsjednika mr. Mate Bobana služena je sveta misa zadušnica u crkvi sv. Stjepana Prvomučenika Gorica – Sovići, a potom položeni vijenaci i upaljene svijeće na grobu prvog predsjednika Hrvatske zajednice Herceg Bosne i HDZ-a BiH.

Svetu misu zadušnicu za pokojnog Matu Bobana i sve poginule hrvatske branitelje predvodio je fra Vinko Mikulić, prenosi Grude.online.

Obilježavanjem ove obljetnice još jedanput je pokazano kako Mate Boban i dalje živi u srcima svojih suboraca, sumještana i štovatelja Herceg Bosne, i sigurno će živjeti dok na ovim prostorima živi hrvatski narod.

Mate Boban je rođen u Sovićima  kod Gruda 12. veljače 1940. godine. Preminuo je u Mostaru 7. sprnja 1997. godine.

Utemeljenje Hrvatske zajednice Herceg-Bosne pod predsjedavanjem mr. Mate Bobana i utemeljenje Hrvatskog vijeća obrane kao izvršne političke i vojne organizacije kojoj je na čelu bio predsjednik Mate Boban kao vrhovni zapovjednik, donijele su potpunu geostratešku prevagu u Domovinskom ratu, što pokojnog predsjednika Matu Bobana svrstava u red onih hrvatskih velikana koji će trajno biti upisani u hrvatsku povijest.

Magistar, Mate Boban bit će upamćen i kao prvi predsjednik Hrvatske Republike Herceg-Bosne kao jedne od tri Republike u Bosni i Hercegovini.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 05:42