StoryEditor

Obilježena mučenička smrt fra Lovre Karaule

Piše D  /  24.07.2018., 10:07h

Svečano misno slavlje, uz koncelebraciju šest svećenika, predvodio je fra Mirko Filipović, župnik u Žeravcu u Bosanskoj Posavini, a misi je nazočilo oko 1 000 vjernika – domaćih i hodočasnika iz okolnih livanjskih župa, prenosi Katolički tjednik.

U prigodnoj homiliji fra Mirko se ponajviše osvrnuo na realnost osobe ovog velikana franjevačke provincije. Naglasio je kako kod svakoga, tako i kod katolika, postoji stalna tendencija stvaranja mitova o velikanima, a zapravo bi trebali biti skromni i ponizni te stvari sagledavati realno i objektivno. „Upravo se u tome očituje lik fra Lovre. Bez imalo pretjerivanja i težnje da se od njega pravi mit, fra Lovro je čovjek koji zavrjeđuje veliko poštovanje katoličkog puka posebno ovog iz livanjskog kraja“, kazao je fra Mirko.

U kontekstu govora o realnom, fra Mirko je zadužio vjerni livanjski puk da ne smiju zaboraviti ni zapostaviti lik i djelo fra Lovre, nego ga trebaju poput livanjskog branda promovirati gdje god idu. „Isto tako, fra Lovrinom zaslugom, Livnjaci bi trebali biti ambasadori svoga kraja, koji će se dičiti i ponositi na fra Lovru“, poručio je fra Mirko.

Dodajmo kako je ove godine obilježavanje mučeništva fra Lovre povezano s danom susreta duhovnih zvanja župe Ljubunčić, a koji se održava svake četvrte godine. Naime, ova župa jedna je od onih koja je do sada dala oveći broj duhovnih zvanja kako svećeničkih tako i redovničkih.

Iako još nije na tragu da bude uzdignut na čast oltara, iz godine u godinu lik fra Lovre Karaule biva prepoznat među običnim pukom, a samim time raste interes da se pođe prikupljati građa o njegovu bogatom životu što bi zasigurno doprinijelo proglašenju jednog dana i blaženikom. U toj vjeri i nadi puk ove župe zajedno sa svojim svećenicima će i narednih godina dolaziti na mjesto stradanja fra Lovre Karaule i moliti u sjećanju na njegovu mučeničku smrt.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 00:17