StoryEditor
obljetnica

Obilježena 31. godišnjica formiranja HVO-a regije Bihać

Piše fena  /  25.05.2023., 17:09h

U organizaciji Braniteljskih udruga HVO-a Bihać, pod pokroviteljstvom Ministarstva za pitanje branitelja Unsko-sanskog kantona, Gradske uprave Grada Bihaća i supokrovitelja Ministarstva za pitanje branitelja u Vladi Republike Hrvatske, obilježena je 31. godišnjice ustroja HVO-a regije Bihać i organizirane obrane Hrvata u tom kantonu tijekom domovinskog rata 1992.-1995. godine.

Obiljažavanju godišnjice prisustvovali su nekadašnji pripadnici HVO-a, udruge i obitelji preživjelih i poginulih branitelja, predstavnici gradske uprave, ministar za pitanje boraca i ratnih vojnih invalida USK-a, predstavnik Ministarstva branitelja Republike Hrvatske, te pripadnici Oružanih snaga BiH.

-Na današnji dan utemeljeno je Hrvatsko vijeće obrane regije Bihać i dobilo je svoju zonu odgovornosti u kojoj je zajedno sa pripadnicima Armije Republike BiH i Ministarstvom unutarnjih poslova časno i dostojanstveno 1201 dan držalo obranu. Nažalost, skupo smo platili cijenu rata - 72 poginula, tri nestala i 250 teže i lakše ranjenih pripadnika HVO-a regije Bihać. Naša trajna zadaća je da se sjećamo svih tih značajnij i bitnih datuma za opstojnost hrvatskoga naroda na ovim prostorima – poručio je ratni dozapovjednik glavnog stožera HVO-a regije Bihać Franjo Grgić.

Bihać je stoljećima bio grad multikulture i suživota, što je pokazao i tokom najtežih trenutaka kada su Hrvati i Bošnjaci zajedno branili Okrug Bihać od agresora.

-Mislim da je HVO zajedno sa Armijom R BiH na ovim prostorima uradio mnogo, ne samo da sačuva Bihaćki okrug već i da generalno pokažemo kako su ljudi na ovim prostorima oduvijek i zajedno pokazivali solidarnost u najtežim momentima, ali i danas u miru kada pokazujemo da mi ovdje ne živimo neku vrstu suživota, već zajedničkog života što potvrđujemo i na ovakvim godišnjicama – kazao je gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić.

Dnevnik.ba

21. svibanj 2024 02:49