StoryEditor
posavina

Obilježena 30. obljetnica vojne akcije ‘Lijeskovac‘ pripadnika 104. HVO brigade

Piše fena  /  19.08.2022., 14:51h

Uz datum 19. kolovoza mještane veže i tužno sjećanje na šest stradalih branitelja koji su položili svoje živote za obranu svojih domova i tog dijela Posavine

Trideseta obljetnica vojne akcije pripadnika 104. HVO brigade, kojom je oslobođen Lijeskovac i područje osnovne škole u Grebnicama, obilježena je u petak u Domaljevcu-Šamcu.

Udruge proistekle iz Domovinskoga rata općine Domaljevac-Šamac organizirale su prigodne sadržaje u znaku sjećanja na poginule branitelje 104. HVO brigade i značajne obljetnice važne akcije koja je, po riječima ratnog načelnik stožera i zamjenika zapovjednika 104. brigade HVO Slavka Matića, bila prekretnica u Domovinskom ratu na tom području, priopćeno je Vlade Županije posavske (ŽP).

"Riječ je o 19. kolovozu 1992. godine kada smo uspješno izveli vojnu akciju i oslobodili dio Grebnica, dobar dio Lijeskovca, zavladali prostorom osnovne škole, pomjerili našu crtu obrane, i iz jedne nepovoljne pozicije u kojoj je gotovo u cijelosti Grebnice nadzirao srpski agresor, pomjerili na puno povoljniju crtu koja se više nije pomjerala niti metra", rekao je Matić.

Uz taj datum mještane veže i tužno sjećanje na šest stradalih branitelja koji su položili svoje živote za obranu svojih domova i tog dijela Posavine. U spomen na poginule branitelje služena je sveta misa u crkvi sv. Jakova Markijskog u Grebnicama koju je predvodio župnik fra Anto Pušeljić, dekan šamačkoga dekanata i župnik župe Domaljevac.

U mimohodu branitelja, izaslanstva udruga iz Domovinskog rata, Vlade ŽP i općine Domaljevac-Šamac stigla su do Trga branitelja u Grebnicama gdje su uz spomen obilježje položili vijence i upalili svijeće.

Obilježavanje obljetnice organizirale su udruge proistekle iz Domovinskoga rata općine Domaljevac-Šamac. Uz ostale predstavnike županijskih i općinskih institucija obilježavanju su nazočili i predsjednik Skupštine Županije posavske Blaž Župarić i predsjednik Vlade Županije posavske Đuro Topić, stoji u priopćenju.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 15:56