StoryEditor
mostar

Obilježena 30. obljetnica Lipanjskih zora na Buni: Uz braniteljsku žrtvu zaustavljen napad agresora

Piše desk  /  15.06.2022., 09:28h

Organizacijski odbor obilježavanja 30. obljetnice Lipanjskih zora na Buni oglasio se priopćenjem.

"Dana 14. lipnja. 2022. godine  na dostojanstven način je obilježena 30. obljetnica oslobođenja Bune i lijeve obale grada Mostara.  

Prisjećamo se dana kada su naši branitelji sa čamcima prešli Neretvu u ranim jutarnjim satima i ovladali dominantnim kotama na Buni, zauzeli mostove i uspostavili komunikaciju, te na taj način osigurali da drugi branitelji mogu nesmetano ući u područje oslobađanja Bune. 

U dva dana, 14. i 15. lipnja, vodile su se žestoke borbe, nažalost četvorica branitelja su izgubila svoj život, ali se 15. lipnja neprijatelj povukao nakon što je na desnom krilu slomljena njegova napadna moć i tehnika kojom je napadao. 

Sljedećeg dana nastavilo se u pravcu Gnojnica i Blagaja, s novim snagama, koje su napravile prodor prema navedenim mjestima i već 16. ujutro ovladalo se čitavom južnom dolinom grada Mostara. 

Prisjećamo se s pijetetom svih naših umrlih i poginulih branitelja, prisjećamo se zajedništva koje nas je krasilo i to zajedništvo želimo i danas ponovo oživjeti, kako bi uspjeli ostvariti potpunu slobodu hrvatskog naroda.

Na obilježavanju obljetnice su sudjelovali uvijek dragi i rado viđeni gosti pripadnici 4. GB HV-a, kao i gosti iz naših susjednih općina, Čitluka , Čapljine i Širokog Brijega, čije su postrojbe sudjelovale u borbama za oslobođenje i očuvanje ovih prostora. 

Na ovom obilježavanju odana je počast svim poginulim braniteljima služenjem Svete mise te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomen parku na Buni uz prigodan program.

Po završetku programa upriličen je mimohod u svečanom postroju ratnih stjegova od Spomen parka do Trga 13. srpanj Buna.

Posebno bismo se zahvalili gostima iz 4. GB HV-a koji su došli u velikom broju i kao uvijek istakli dobro domaćinstvo na Buni, uz poštivanje svih epidemioloških mjera,  večer je protekla u ugodnom ozračju", poručio je organizacijski odbor obilježavanja Lipanjskih zora.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 12:56