MOSTAR, 2. prosinca (FENA) - Trideseta obljetnica razmjene hrvatskih logoraša iz logora Osnovna škola ”Bratstva i jedinstva” Potoci-Bijelo Polje obilježena je u subotu polaganjem vijenaca, služenjem svete mise u crkvi Presvetog srca Isusova u Potocima te prikazivanjem dokumentarnog filma ”Magistrala ratnih zločina – logor Glina”.(Foto FENA/Mario Obrdalj)MARIO OBRDALJ -
StoryEditor
mostar

Obilježena 30. godišnjica razmjene hrvatskih logoraša u Potocima

Piše fena  /  02.12.2023., 20:19h

Trideseta obljetnica razmjene hrvatskih logoraša iz logora Osnovna škola "Bratstva i jedinstva" Potoci-Bijelo Polje obilježena je u subotu polaganjem vijenaca, služenjem svete mise u crkvi Presvetog srca Isusova u Potocima te prikazivanjem dokumentarnog filma "Magistrala ratnih zločina – logor Glina".

Predsjednik Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Željko Mikulić rekao je kako je datum 2. prosinca duboko urezan u sjećanje.

- Danas obilježavamo 30. godišnjicu ovog događaja i teških dana u Bijelom Polju. Znamo dobro da je sedam ljudi poginulo, pet logoraša je izravno ubijeno, a dvojica u unakrsnoj vatri tijekom kopanja rovova na prvoj liniji bojišnice i izvlačenjem poginulih ili ranjenih. U logoru je zabilježeno i nekoliko silovanja, a preživjeli logoraši su doživjeli teške fizičke i psihičke traume – kazao je Mikulić.

Dodao je kako ovaj dan logoraši mogu slaviti kao svoj ‘‘drugi rođendan‘‘.

- U logoru Osnovne škole ‘‘Bratstva i jedinstva‘‘ je bilo 109 logoraša, od čega je bilo čak 15 maloljetnih osoba, najviše je bilo civila, a bilo je i pripadnika HVO-a. Iste torture prošli i civili i vojnici. Moram istaknuti da su za ovaj zločin presuđene tri presude, po starom kaznenom zakonu, a osuđenici su dobili 26 godina zatvora – izjavio je Mikulić.

Glavni tajnik Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata HNŽ-a Ronald Jarak istaknuo je kako je važno obilježavati ovakve događaje, posebno radi mlađih generacija.

- Danas se navršava 30 obljetnica kada su razmijenjeni logoraši iz Bijelog Polja, a sutra se navršava i 30 godina od kada je raspušten logor u Gnojnicama, u obiteljskoj kući pokojnog Nikole Filipovića. Oni koji su živi, a i ova mlađa generacija, se toga trebaju prisjećati. Bjelopoljci koji su razmijenjeni odvedeni su potom u današnji Studentski centar, a oni koji su stradali i ranjeni su odvedeni u SKB Mostar. S druge strane su pušteni bošnjački logoraši. Mi kao udruga tijekom cijele godine obilježavamo pet značajnih obljetnica za koje postoje pravomoćne sudske presude gdje su utvrđeni ratni zločini nad Hrvatima, a ovo je zadnja obljetnica tijekom godine. Sam odziv večeras govori u prilog tome da je bitno nastaviti raditi i upoznati mlađe generacije, kako bi naučili poštivati, ponajprije, žrtvu vlastitog naroda, a onda i žrtve drugih naroda u BiH – pojašnjava Jarak.

Osvrnuo se na presudu za ovaj ratni zločin.

- Od pet optuženih troje je presuđeno, braniteljske i civilne udruge će uvijek biti dojma da te presude nisu dovoljne. Mi poštujemo pravosudne organe ove države, ne smijemo zalaziti u sferu toga da se upuštamo u visine kazne i ostalo. Sve što mi obilježavamo za ta mjesta postoje pravomoćne sudske presude, mnogo je mjesta u Srednjoj Bosni i Hercegovini za koje nisu došle presude, procesi se vode, ali 30 godina dovoljno govori o tome. Mnogi svjedoci, ali i počinitelji, izumiru tako da postoji opravdano pitanje hoće li uopće biti procesuirani – smatra Jarak.

Nakon mise prikazan je film ‘‘Magistrala ratnih zločina – logor Glina‘‘, autora Ivana Turudića, koji je ujedno i predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije.

- U filmu se nalaze uglavnom izjave i svjedočanstva preživjelih logoraša logora Glina, kao i sav dokumentarno-arhivski materijal koji je u posjedu Hrvatskog društva logoraša. Film jasno, vjerodostojno, istinito i autentično prikazuje ono vrijeme kada su logoraši davali svoju žrtvu u stvaranju domovine, odnosno obrani hrvatskoga naroda i ta žrtva je utkana u temelje Hrvatske. Ja sam jedan od živih svjedoka, proveo sam šest mjeseci i pet dana u logoru Glina te preživio kako bi danas svjedočio– kazao je Turudić.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 06:27