JABLANICA, 28. srpnja (FENA) – Na Stipića livadi iznad Doljana u općini Jablanica u četvrtak je obilježena 29. godišnjica stradanja 39 hrvatskih civila i branitelja. Foto FENA/Monika Ćubela SavićMONIKA ĆUBELA SAVIć - Fena
StoryEditor
jablanica

Obilježena 29. obljetnica stradanja hrvatskih civila i branitelja na Stipića livadi

Piše Fena  /  28.07.2022., 14:15h

Na Stipića livadi iznad Doljana u općini Jablanica u četvrtak je obilježena 29. godišnjica stradanja 39 hrvatskih civila i branitelja.

Brojna vojna i civilna izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće za sve stradale, nakon čega je služena misa u čast poginulima.

Ivan Rogić je uime organizatora godišnjice kazao kako je prije 29 godina izvršen opći napad Armije BiH na područje Doljana dok je najveće stradanje bilo na Stipića livadi.

- Taj dan je poginulo 39 ljudi, od čega 6 civila. Ostatak civilnog pučanstva koji je bio u kućama u Doljanima odveden je bez ikakvog povoda autobusom u logor Muzej "Bitka za ranjenike na Neretvi" u Jablanici – naglasio je.

Rogić je dodao kako je nekada na ovom području živjelo oko tisuću stanovnika, dok se sada vratilo oko 200 Hrvata i isto toliko Bošnjaka, a uglavnom se bave poljoprivredom.

image

JABLANICA, 28. srpnja (FENA) – Na Stipića livadi iznad Doljana u općini Jablanica u četvrtak je obilježena 29. godišnjica stradanja 39 hrvatskih civila i branitelja. Foto FENA/Monika Ćubela Savić

MONIKA ĆUBELA SAVIć - Fena

Za ovaj zločin još nitko nije odgovarao, a bivši logoraš Muzeja u Jablanici Marinko Ljoljo smatra da je razlog nebriga.

- To je nebriga, prvenstveno nas stradalnika koji imamo obvezu, pravo i dužnost da o ovom govorimo i potaknemo da se ratni zločini procesuiraju. Također, tu je i nebriga onih koji profesionalno rade na otkrivanju ratnih zločina, procesuiranju i za to primaju plaću, ali i nebriga institucija, prvenstveno Tužiteljstva – istaknuo je.

Dalje navodi kako su brojni svjedoci nevjerojatnom preciznošću ispričali sve što se ovdje dogodilo.

- Istražitelji nisu poduzeli ništa. Žrtve su, nažalost, uglavnom ostarjele ili nisu na ovom svijetu. Sa sobom su odnijeli istinu. Stradalnici samo traže da se čuje istina i da odgovorni budu procesuirani – zaključio je Ljoljo.

Stipića livada, mjesto iznad Doljana, općina Jablanica, mjesto je na kojemu je ujutro 28. srpnja 1993. počinjen zločin nad 33 hrvatskih vojnika i 6 civila koje su ubili i masakrirali pripadnici Armije BiH i mudžahedini.

image

JABLANICA, 28. srpnja (FENA) – Na Stipića livadi iznad Doljana u općini Jablanica u četvrtak je obilježena 29. godišnjica stradanja 39 hrvatskih civila i branitelja. Foto FENA/Monika Ćubela Savić

MONIKA ĆUBELA SAVIć - Fena

Armija BiH je toga dana tijekom upada u Doljane likvidirala, ponajviše koristeći hladno oružje, 17 Hrvata u Doljanima, a zatim i 22 osobe na Stipića livadi.

Tada je zaklano ili ustrijeljeno 39 civila i vojnika u jednome od najtežih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH.

Svi preživjeli stanovnici sela, njih preko 200, uglavnom žena i djece, uhićeni su i odvedeni u Jablanicu, gdje su bili zatočeni do 1. ožujka 1994. kada su razmijenjeni.

Dnevnik.ba

28. veljača 2024 07:32