StoryEditor
livno

Obilježena 28. obljetnica utemeljenja 1. gardijske brigade HVO-a ‘Ante Bruno Bušić‘

Piše fena  /  14.06.2022., 14:34h

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u utorak je ispred spomenika za slobodu hrvatskog naroda u Livnu obilježena 28. obljetnice utemeljenja 1. gardijske brigade HVO-a ‘Ante Bruno Bušić‘.

Svijeće su zapalili i vijence položili predstavnici Koordinacije braniteljskih udruga Grada Livna i HBŽ-a, zatim predstavnici županijske vlade, Grada Livna i općina Tomislavgrad i Kupres, Uprave za pitanje branitelja Hercegbosanske županije, OS BiH, ratni zapovjednici i bivši pripadnici iz sastava 1. gardijske brigade HVO-a "Ante Bruno Bušić", te predstavnici konzulata RH u Livnu i veleposlanstva RH u Sarajevu koje je predvodio vojni izaslanik u BiH, brigadir HV-a Davor Kiralj.

Nakon svečanog dijela u kapelici vojarne u Livnu održana je misa za poginule, a potom je upriličena svečana akademija u krugu vojarne koja nosi ime po 1. gardijskoj brigadi HVO-a "Ante Bruno Bušić".

O ratnom putu same postrojbe govorio je predsjednik Udruge pripadnika postrojbe Ante Bruno Bušić, pukovnik Josip Duspara dok je s aspekta mirnodopski aktivnosti 1. pješačke bojne, 4. pješačke brigade OS BiH sa sjedištem u Livnu nazočne upoznao njihov zapovjednik pukovnik Dario Tucakovic.

"Prva Gardijska brigada 'Ante Brune Bušića' ime je dobila po hrvatskom političkom emigrantu Bruni Bušiću, a njezina povijest započinje početkom ožujka 1992. u Posuškom Gradcu gdje je, po zapovjedi generala Ante Rose, utemeljena prva profesionalna hrvatska postrojba u Hrvatskoj zajednici Herceg Bosni", kazao je Duspara.

Uz to je dodao kako je ova prva profesionalna postrojba HVO-a poznata i po velikoj žrtvi gdje je 106 pripadnika te postrojbe izgubilo život u Domovinskom ratu, a više od 500 pripadnika je ranjeno.

Na samom kraju dodijeljene su monografije povodom 30 godina "Bušića".

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 14:45