Article_Top_970x250

Obilježena 17. godišnjica Brčko distrikta

Obljetnica

Obilježena 17. godišnjica Brčko distrikta

ožu 08, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Esed Kadrić kazao je kako Brčko distrikt ima stabilne institucije i uređene međuetničke odnose, ali i manjkavosti po pitanju razvoja gospodarstva i ekonomije.

Svečanom akademijom u brčanskom Domu kulture, danas je obilježena 17. godišnjica od ustroja Brčko distrikta kojoj su, među ostalim, nazočili novoimenovani predsjedavajući arbitar Arbitražnog tribunala za Brčko Clint Williamson, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizora za Brčko Bruce Berton, šef Izaslanstva i specijalni predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark.

Arbitar Clint Williamson kazao je da su promjene koje je vidio, nakon deset godina otkad nije boravio u Brčkom, fenomenalne. Ustvrdio je da ovlasti koje ima supervizor za Brčko, unatoč suspenziji supervizije 2012. godine i dalje ostaju.

- Te ovlasti ostat će i dalje na snazi, sve dok supervizor ne dobije suglasnost Visokog predstavnika da ih zaključi, a to će se dogoditi kada uspostavljene institucije budu funkcionirale trajno učinkovito - istaknuo je Williamson.

Dodao je kako će nastaviti pratiti rad lokalnih institucija vlasti i redovno posjećivati Brčko.

Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić kazao je kako, unatoč brojnih poteškoća i dalje ostaje optimista koji temelji na stimulativnom pravnom i političkom statusu Brčko distrikta, dragocjenim prirodnim resursima, dobrom komunikacijskom povezanošću s okruženjem i vrijednim ljudima.

Istaknuo je da najveće zasluge za postignute rezultate u razvitku Brčko distrikta pripadaju građanima.

- Ako ne budemo osigurali ostanak mladih i dovoljno radnih mjesta, bojim se da sve naše prednosti padaju u vodu - kazao je Milić

Po njegovim riječima, jedino ekonomija čini ovo područje perspektivnim i to su po njemu ključna pitanja na kojima treba raditi.

- Pitanja oko kojih se ne slažemo treba ostaviti po strani, a trebamo se baviti pitanjima koja su ključna za budućnost i razvoj ove zajednice - izjavio je gradonačelnik Milić.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Esed Kadrić kazao je kako Brčko distrikt ima stabilne institucije i uređene međuetničke odnose, ali i manjkavosti po pitanju razvoja gospodarstva i ekonomije.

- Vjerujem da ćemo se u ovoj godini baviti isključivo gospodarstvom i ekonomijom, a zanemariti druge političke teme koje nas opterećuju - istaknuo je predsjednik brčanske Skupštine Esed Kadrić.

Dnevnik.ba