StoryEditor

Obilježena 17. godišnjica Brčko distrikta

Piše D  /  29.07.2021., 16:18h

Svečanom akademijom u brčanskom Domu kulture, danas je obilježena 17. godišnjica od ustroja Brčko distrikta kojoj su, među ostalim, nazočili novoimenovani predsjedavajući arbitar Arbitražnog tribunala za Brčko Clint Williamson, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizora za Brčko Bruce Berton, šef Izaslanstva i specijalni predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark.

Arbitar Clint Williamson kazao je da su promjene koje je vidio, nakon deset godina otkad nije boravio u Brčkom, fenomenalne. Ustvrdio je da ovlasti koje ima supervizor za Brčko, unatoč suspenziji supervizije 2012. godine i dalje ostaju.

- Te ovlasti ostat će i dalje na snazi, sve dok supervizor ne dobije suglasnost Visokog predstavnika da ih zaključi, a to će se dogoditi kada uspostavljene institucije budu funkcionirale trajno učinkovito - istaknuo je Williamson.

Dodao je kako će nastaviti pratiti rad lokalnih institucija vlasti i redovno posjećivati Brčko.

Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić kazao je kako, unatoč brojnih poteškoća i dalje ostaje optimista koji temelji na stimulativnom pravnom i političkom statusu Brčko distrikta, dragocjenim prirodnim resursima, dobrom komunikacijskom povezanošću s okruženjem i vrijednim ljudima.

Istaknuo je da najveće zasluge za postignute rezultate u razvitku Brčko distrikta pripadaju građanima.

- Ako ne budemo osigurali ostanak mladih i dovoljno radnih mjesta, bojim se da sve naše prednosti padaju u vodu - kazao je Milić

Po njegovim riječima, jedino ekonomija čini ovo područje perspektivnim i to su po njemu ključna pitanja na kojima treba raditi.

- Pitanja oko kojih se ne slažemo treba ostaviti po strani, a trebamo se baviti pitanjima koja su ključna za budućnost i razvoj ove zajednice - izjavio je gradonačelnik Milić.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Esed Kadrić kazao je kako Brčko distrikt ima stabilne institucije i uređene međuetničke odnose, ali i manjkavosti po pitanju razvoja gospodarstva i ekonomije.

- Vjerujem da ćemo se u ovoj godini baviti isključivo gospodarstvom i ekonomijom, a zanemariti druge političke teme koje nas opterećuju - istaknuo je predsjednik brčanske Skupštine Esed Kadrić.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 14:49