StoryEditor

Obilježen završetak radova na Vjetroelektrani Podveležje

Piše D  /  01.03.2021., 04:03h

Džaferović je tom prilikom poručio kako se danas s Podveležja iz Mostara šalje poruka nade i težnje ka snažnom ekonomskom razvoju i prosperitetu.

Napomenuo je kako je BiH država koja nema ni previše ni premalo resursa, već sasvim dovoljno da svi njeni građani mogu živjet dobro i komotno.

Nažalost, dodao je, ti resursi još uvijek nisu na najbolji način iskorišteni.

- Ovakvi projekti nam pokazuju da možemo iskoristiti resurse koji su nam na raspolaganju i osigurati bolju i prosperitetniju budućnost za naše građane - kazao je Džaferović te pritom istakao kako ga posebno raduje i čini ponosnim činjenica da je ovaj projekt završen upravo na Dan neovisnosti BiH.

Istakao je da energetski sektor, a naročito polje proizvodnje električne energije, predstavlja izuzetno važno državno pitanje.

- Zato me iznimno raduje što je ovaj projekt samo jedan u nizu projekata, kojima se jača energetska neovisnost Bosne i Hercegovine. Ogroman je značaj koji će vjetropark Podveležje 1 imati na našu ekonomiju. Već sama njegova izgradnja predstavljala izuzetnu investiciju - kazao je član Predsjedništva BiH.

Govoreći nadalje o značajkama samog vjetroparka, napomenuo je kako su fascinantni podaci koji govore o snazi vjetroparka Podveležje 1. te o smanjenju emisija CO2.

- Činjenica da ćemo imati dodatnih 130 gigavat-sati na godišnjem nivou, a da će se emisija od fosilnih goriva smanjiti sa 130.000 tona predstavlja izuzetnu stvar - naglasio je Džaferović i dodao da je ovo prvi veliki projekt Elektroprivrede Bosne i Hercegovine iz obnovljivih izvora energije.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić također je upozorio na važnost jačanja energetskih kapaciteta BiH, naglasivši kako su BiH potrebni alternativni izvori energije kako bi polako u potpunosti prelazili s fosilnih goriva na čistu energiju.

- Ovo je prvi proizvodni objekt koji je sagrađen u posljednjih gotovo 40 godina i predstavlja naš doprinos ispunjavanju obveza koje je BiH preuzela kao potpisnica ugovora o Energetskoj zajednici i naš doprinos paketu ‘Čista zelena energija za sve Europljane‘ - kazao je u svom obraćanju član Nadzornog odbora Elektroprivrede BiH Izet Žigić.

Vjetroelektrana Podveležje, instalirane snage 48 MW s godišnjom proizvodnjom 130 GWh električne energije, prvi je vjetropark Elektroprivrede BiH i predstavlja doprinos kompanije opredjeljenju EU za povećanje udjela proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

Dnevnik.ba

19. rujan 2021 23:55