StoryEditor
Poboljšani uvjeti rada

Obilježen Svjetski dan obiteljskih liječnika

Piše desk  /  20.05.2022., 12:17h

Primarna zdravstvena zaštita temelj je cjelokupnog sustava zdravstvene zaštite, a najveći broj mjera primarne zdravstvene zaštite ostvaruje se upravo preko timova obiteljske medicine. Tim obiteljske medicine je u središtu zdravstvenog sustava.

„Obiteljski liječnici su prvi kontakt bolesnika sa zdravstvenom službom. Usmjereni su na bolesnika u njegovom punom kontekstu, njegovu cjelokupnu osobnost i okruženje, a ne isključivo na bolest i dijagnozu“ kazala je prof.dr.sc. Edita Černy Obrdalj, dr.med., voditeljica Odjela za obiteljsku medicinu Doma zdravlja Mostar i katedre za obiteljsku medicinu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru u povodu Svjetskog dana obiteljskih liječnika.

Primarna zdravstvena zaštita temelj je cjelokupnog sustava zdravstvene zaštite, a najveći broj mjera primarne zdravstvene zaštite ostvaruje se  upravo preko timova obiteljske medicine. Tim obiteljske medicine je u središtu zdravstvenog sustava. 

Direktor Doma zdravlja Stari Grad Mostar, mr.sci. Edin dr. Kapetanović ističe kako je velika stvar da osiguranici ove županije već godinama unazad mogu birati svog obiteljskog liječnika. „Osobito moram naglasiti pomoć koju imamo od našeg Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ koji jedini u državi direktno stimulira timove obiteljske medicine, stimulira specijalizaciju iz obiteljske medicine, čak i ustanove koje uspješno provode postulate porodične medicine.“

Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ/K jedini je zavod u FBiH koji je uveo sustav nagradnog plaćanja i izbor najboljeg liječnika kao jednu od aktivnosti u sustavu nagradnog plaćanja. Udruga liječnika obiteljske medicine FBiH Zavodu je dodijelilo priznanje za rad i rezultate postignute provedbom ovoga projekta. 

Najbolji liječnik i najbolji tim obiteljske medicine za 2021./2022. godinu bit će promoviran u mjesecu rujnu na 2. Konferenciji pod nazivom „Zdravstveno osiguranje u sustavu zdravstva – uloga i izazovi“ koju organizira Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ.

Svi pokazatelji govore kako je obiteljska medicina u HNŽ na pravom putu da dobije mjesto koje zaslužuje kroz poboljšane uvjete rada u domovima zdravlja u Županijii, brojne programe ZZO HNŽ/K koji potiču kvalitetu i izvrsnosti u radu timova obiteljske medicine. 

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 19:58