Article_Top_970x250

Obilježen dan policije FBiH, zlatna značka Osmanu Mehmedagiuću zvanom Osmica

upošljava se novih 110 policajaca

Obilježen dan policije FBiH, zlatna značka Osmanu Mehmedagiuću zvanom Osmica

srp 01, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

(Foto: Fena)

Policijske snage Federacije Bosne i Hercegovine obilježile su Dan policije, 1. srpnja,  svečanom ceremonijom na kojoj su premijer Federacije BiH Fadil Novalić i federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara poručili da je potrebna podrška u opremanju, obučavanju i povećanju kapaciteta kako bi policija obavljala svoj posao profesionalno.  

Nama to stavlja u zajednički zadatak da radimo na popunjavanju policijskih struktura, kao i na njihovom opremanju u cilju adekvatnog odgovora na sve sigurnosne izazove - rekao je Novalić dodajući da je današnji defile policijskih službenika pokazao kako građani Federacije mogu računati na policajce kojih će ih štiti i odgovoriti svakom sigurnosnom izazovu.

Čampara je naglasio kako će MUP FBiH istrajati u svojim zahtjevima da se omogući prijem novih policijskih službenika u FUP, te podržavati izmjene koje podrazumijevaju i nabavku materijalno-tehničkih sredstava i efikasniji rad policije, prenosi Fena.

- Imamo priliku da vidimo snagu i moć policijskih struktura FBiH. Hrabrost i odvažnost samo su neke od karakteristike koje krase ove policijske službenike, a naša je obaveza da im unapređenjem zakonske regulative olakšamo obavljanje svakodnevnih aktivnosti -  kazao je Čampara.

Zamjenik direktora Federalne uprave policije Ensad Korman ukazao je da trenutno nedostaje 30 posto policijskih službenika, te da su sačinjene izmjene i dopune Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji FMUP kako bi se omogućio prijem dodatnih 110 policajaca.

Osim toga, izrađen je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima, kojim se definira način zapošljavanja. Također, Vladi Federacije BiH upućen je prijedlog o potrebnoj nabavci opreme i naoružanja koji su potrebni za nesmetan rad FUP-a.

Ceremoniji su nazočili predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, među kojima je bio predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović.

Tijekom ceremonije pripadnici Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije izvršili su taktično-pokazne vježbe na sportskom terenu Centra za edukaciju, sport i rekreaciju „Safet Zajko“.

Priznanja i nagrade uručene su policijskim službenicima, koji su ostvarili izuzetne rezultate u svom radu. Između ostalog, policijska medalja za hrabrost posthumno je dodijeljena Mahiru Begiću, ubijenom pripadniku FUP-a, a zlatna policijska značka je dodijeljena, direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmanu Mehmedagiću zvanom Osmica. 

Osmica je pak kontroverzna ličnost u sigurnosnom sustavu BiH s obzirom na to da je vodio bošnjačku ratnu obaještajnu agenciju AID, a smatra se kako i danas bošnjački politički establišment kontrolira obavještajni sektor upravo preko Osmice.

Dnevnik.ba