StoryEditor

Obilježen dan policije FBiH, zlatna značka Osmanu Mehmedagiuću zvanom Osmica

Piše D  /  01.07.2019., 02:07h

Nama to stavlja u zajednički zadatak da radimo na popunjavanju policijskih struktura, kao i na njihovom opremanju u cilju adekvatnog odgovora na sve sigurnosne izazove - rekao je Novalić dodajući da je današnji defile policijskih službenika pokazao kako građani Federacije mogu računati na policajce kojih će ih štiti i odgovoriti svakom sigurnosnom izazovu.

Čampara je naglasio kako će MUP FBiH istrajati u svojim zahtjevima da se omogući prijem novih policijskih službenika u FUP, te podržavati izmjene koje podrazumijevaju i nabavku materijalno-tehničkih sredstava i efikasniji rad policije, prenosi Fena.

- Imamo priliku da vidimo snagu i moć policijskih struktura FBiH. Hrabrost i odvažnost samo su neke od karakteristike koje krase ove policijske službenike, a naša je obaveza da im unapređenjem zakonske regulative olakšamo obavljanje svakodnevnih aktivnosti -  kazao je Čampara.

Zamjenik direktora Federalne uprave policije Ensad Korman ukazao je da trenutno nedostaje 30 posto policijskih službenika, te da su sačinjene izmjene i dopune Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji FMUP kako bi se omogućio prijem dodatnih 110 policajaca.

Osim toga, izrađen je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima, kojim se definira način zapošljavanja. Također, Vladi Federacije BiH upućen je prijedlog o potrebnoj nabavci opreme i naoružanja koji su potrebni za nesmetan rad FUP-a.

Ceremoniji su nazočili predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, među kojima je bio predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović.

Tijekom ceremonije pripadnici Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije izvršili su taktično-pokazne vježbe na sportskom terenu Centra za edukaciju, sport i rekreaciju „Safet Zajko“.

Priznanja i nagrade uručene su policijskim službenicima, koji su ostvarili izuzetne rezultate u svom radu. Između ostalog, policijska medalja za hrabrost posthumno je dodijeljena Mahiru Begiću, ubijenom pripadniku FUP-a, a zlatna policijska značka je dodijeljena, direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmanu Mehmedagiću zvanom Osmica. 

Osmica je pak kontroverzna ličnost u sigurnosnom sustavu BiH s obzirom na to da je vodio bošnjačku ratnu obaještajnu agenciju AID, a smatra se kako i danas bošnjački politički establišment kontrolira obavještajni sektor upravo preko Osmice.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 00:56