StoryEditor
zhž

Obilježen Dan općine Posušje

Piše fena  /  09.08.2023., 15:57h

Polaganjem vijenaca pred Spomen obilježjem na Trgu hrvatskih branitelja počelo je obilježavanje Dana općine Posušje.

Vijenac su položili i svijeće upalili predsjednik Općinskog vijeća Ivan Lončar, načelnik općine Posušje Ante Begić, zajedno s predsjednikom Vlade Županije Zapadnohercegovačke Predragom Čovićem, savjetnikom i izaslanikom predsjedateljice Vijeća ministra BiH Matom Lončarom, veleposlanikom Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivanom Sabolićem, generalnim konzulom RH u Mostaru Markom Babićem, predsjednikom upravnog vijeća Hrvatske matice iseljenika i izaslanika Središnje državnog ureda za Hrvate izvan RH Milanom Kovačom te predstavnicima stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Vijenac su također položili i svijeće upalili predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Hrvatskog vijeća obrane Herceg-Bosne Posušje, kao i članovi Zavičajnog društva Posušje. Prigodnu molitvu izgovorio je posuški župnik fra Mladen Vukšić, priopćeno je iz Općine Posušje.

Nakon toga održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Posušja na kojoj je predsjednik Vijeća Ivan Lončar predstavio rad te institucije u proteklom razdoblju.

U video prilogu predstavljene su aktivnosti lokalne uprave, kao i gospodarskog te društvenog života u općini Posušje, s naglaskom na kapitalne projekte iz komunalne, cestovne, športske i druge javne infrastrukture, pronatalitetne mjere, školstvo, kulturu i ostala područja, iz kojeg je vidljiv daljnji rast i razvoj Posušja u svim aspektima.

U svom je govoru načelnik općine Ante Begić najavio je još energičniji, jači i odlučniji rad na zacrtanim projektima čija realizacija kreće u skoroj budućnosti, a to su: nadogradnja krila na novoj osnovnoj školi u Posušju, izgradnja nove dvorane, uređenje zemljišta za izgradnju dugo očekivanog kolodvora, radovi na izgradnji graničnog prijelaza u Osoju, nova zgrada Logističkog centra, rad na idejnom rješenju za osiguranje prostora civilne zaštite Posušje te nastavak na aktivnostima rekonstrukcije ceste Posušje -Aržano.

Načelnik Begić kazao je kako ga posebno raduje završetak idejnog rješenja za gradnju edukacijsko-rehabilitacijskog centra za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju kako bi se kroz projekt mogle vršiti prijave na javne pozive i kako bi se što skorije krenulo s njegovom gradnjom.

Prigodne riječi uputio je i hrvatski veleposlanik Ivan Sabolić, koji je ustvrdio kako općina Posušje uspješno realizira brojne projekte te da može biti primjer drugim općinama u BiH.

- Kao veleposlanik Republike Hrvatske, želim i ovu svečanu prigodu iskoristiti kako bih istaknuo da će Vlada Republike Hrvatske i dalje podržavati dio vaših projekata važnih za daljnji gospodarski i ukupni društveni razvoj vaše općine - kazao je Sabolić.

Predsjednik županijske vlade Predrag Čović uputio je čestitke žiteljima općine Posušje u povodu Dana općine, kao i općinskom vodstvu na ostvarenim rezultatima.

Govoreći o strateškim ciljevima Županije Zapadnohercegovačke, od kojih se jedan odnosi i na učinkovito organizirane lokalne zajednice, Čović je naveo kako je općina Posušje jedan od svijetlih primjera kako se treba raditi i organizirati. Najavio je i nastavak zajedničkog nastupa u daljnjem razvoju Posušja.

Pred kraj svečane sjednice uslijedilo je uručivanje javnih priznanja zaslužnim žiteljima općine Posušje.

Ove godine javno priznanje Zlatna plaketa „Grb općine Posušje“ dodijeljeno je posmrtno umirovljenom pukovniku HVO-a Zdravku Bešliću – Bokiću te filologu književniku i prevoditelju Vinku Grubišiću, navodi se u priopćenju.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 09:42