StoryEditor

Obilježen Dan hrvatskih branitelja Grada Širokog Brijega

Piše D  /  07.05.2020., 11:05h

Zbog pandemije virusa COVID – 19 i zabrane okupljanja većeg broja ljudi, obilježavanje Dana branitelja održano je bez mimohoda i svečane akademije.

Predstavnici gradske vlasti, gradonačelnik Miro Kraljević i predsjednik Gradskog vijeća Vinko Topić, predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić, ministar branitelja u Vladi ŽZH Mladen Begić te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata položili su vijenac i zapalili svijeće ispred spomenika širokobriješkim žrtvama na središnjem gradskom trgu. Molitvu je predvodio širokobriješki gvardijan fra Ivan Marić.

Na Trgu su postavljeni stjegovi širokobrijeških ratnih postrojbi te su izložene fotografije 80 poginulih širokobrijeških branitelja koji su svoje živote položili na Oltar Domovine. Također, simbolično je zapaljeno 80 svijeća.

Za Dan branitelja simbolično je izabran datum zaustavljanja tenkova na granici Širokog Brijega i Mostara 7. svibnja 1991., kada je hrvatski narod goloruk stao pred tenkovsku kolonu.

Širokobriješki branitelji prošli su dug, častan i slavan put u Domovinskom ratu. 80 Širokobriježana položilo je svoje živote na Oltar Domovine, od čega njih 9 na ratištima u Republici Hrvatskoj. Brojni hrvatski ratnici koji su branili Republiku Hrvatsku podrijetlom su iz Širokog Brijega. Širokobriješki branitelji dali su golem doprinos obrani hrvatskih prostora u Bosni i Hercegovini. Na najučinkovitiji način pokazali su kako nije važno protiv kolike se sile boriš, već koje svetinje braniš!

Otkrivanjem tenka T-55, danas na 29. obljetnicu zaustavljanja tenkova JNA na granici između Širokog Brijega i Mostara (Dobrič – Polog) ovo spomen obilježje postaje dio Vojnog muzeja 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 13:10