StoryEditor
položeni vijenci

Obilježen Dan branitelja općine Posušje

Piše fena  /  31.05.2023., 10:13h

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred spomen obilježjem Fenix 72. u Posušju je utorak obilježen Dan branitelja općine Posušje.

Zajednički vijenac pred spomen obilježjem hrvatskim braniteljima položili su i svijeće upalili načelnik općine Posušje Ante Begić i predsjednik Općinskog vijeća Ivan Lončar, predsjednik Odbora za obilježavanje Dana branitelja općine Posušje brigadir Jozo Miličević, članovi obitelji poginulih, nestalih i umrlih branitelja, predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO HB Posušje sa svim ostalim udrugama proisteklim iz Domovinskog rata, predstavnici Vlade ŽZH, predsjednik Vlade ŽZH Predrag Čović s ministrima, predstavnici Hrvatskog narodnog sabora BiH, konzul Republike Hrvatske u BiH Marko Babić i predstavnici hrvatske komponente Oružanih snaga BiH predvođeni brigadirom Zdravkom Rezom.

Nakon toga služena je sveta misa za sve nestale, poginule, umrle i žive branitelje u crkvi Bezgrešnoga začeća BDM u Posušju, a potom je uslijedio svečani mimohod od spomenika fra Grge Martića, preko dvije najduže posuške ulice do Trga hrvatskih branitelja.

U nastavku obilježavanja Dana branitelja općine Posušje nazočnima se ispred organizatora obratio brigadir Jozo Miličević koji je kazao kako se obilježavanjem spomena na heroje i žrtve, osigurava da se njihova hrabrost i požrtvovnost nikada ne zaborave.

Po njegovim riječima, na taj način sjećanje na njih postaje inspiracija za buduće generacije, da se bore za slobodu, ravnopravnost i jednakopravnost svoga naroda. Dodao je i kako stvaranje država je važan korak u procesu stvaranja slobode i samostalnosti, ali nije i krajnji cilj.

''Potrebno je raditi na izgradnji društva u kojem se cijeni dostojanstvo svih te se nastoje prevladati podjele i sukobi unutar društva koji su nastali određenim interesima '', kazao je Miličević.

Predsjednik Općinskog vijeća Posušje Ivan Lončar je rekao kako su hrvatski branitelji iz Posušja, kao i svi drugi hrvatski branitelji, imali jaku vjeru da mogu obraniti svoje domove i domovinu. Govorio je i o njihovoj hrabrosti na početku Domovinskog rata kada su branitelji s vrlo malo vojne opreme odolijevali napadima brojnijeg i vojno nadmoćnijeg agresora.

''Posušje je u Domovinskom ratu dalo veliki doprinos, bez obzira radilo se o borbi na prvoj crti ili o zbrinjavanju izbjeglica i prognanih. Posušani uključeni u razne postrojbe su bez ikakvih kalkulacija išli braniti hrvatski narod gdje god je bilo potrebno'', kazao je Lončar.

Predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Predrag Čović kazao je kako u ime Vlade ŽZH može obećati da će se potruditi da djeca u školi uče o '' herojstvu branitelja, da obilaze mjesta koja su za nas bitna i koja obilježavaju noviju hrvatsku povijest na ovim područjima.''

Tijekom obilježavanja Dana branitelja općine Posušje uručene su i nagrade te priznanja ekipama malonogometnog turnira odigranog povodom Dana branitelja općine Posušje, kao i svim osnovnim školama, odnosno razredima, koji su izradili i izložili likovne radove na temu Domovinskog rata, priopćeno je iz Općine Posušje.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 17:12