Obilježavanje Europskog dana darivanja organa i zahvale donorimaUDRUGA DIJALIZIRANIH I TRANSPLANTIRANIH BOLESNIKA SBK/KSB -
StoryEditor
najava

Obilježavanje Europskog dana darivanja organa i zahvale donorima u Vitezu

Piše desk  /  17.10.2022., 20:05h

I ako se na temelju Vijeća Europe, Europski dan darivanja organa i zahvale donorima obilježava druge subote u mjesecu Listopadu, zapravo se ovaj dan obilježava tijekom cijelog desetog mjeseca.

Tako će i Udruženje/Udruga dijaliziranih i transplantiranih bolesnika SBK/KSB u srijedu 19.10.2022. obilježiti ovaj dan prigodnim isturenim štandom ispred poslovnog centra Fis u Vitezu.

Aktivnosti na štandu će započeti u 11,00 podjelom promo i edukativnog materijala građanima, uz razgovor na temu donacije i transplantacije organa.

Svima koji pokažu interes i želju, omogućit ćemo potpisivanje donorskih kartica.

Završetak ove akcije predviđen je za 14.00 sati.

Pozivamo sve građane općine Vitez ali i susjednih gradova da nam se pridruže na štandu kako bi kroz razgovor saznali nšto više na temu donacije i transplantacije organa.

Nikad ne smijemo zaboraviti da je 20 PUTA veća mogućnost da ćemo doći u situaciju potrebe za transplnatacijom jednog ili više vitalnih unutarnjih organa, nego da ćemo i sami za života ili nakon smrti biti donor.

U Europi svaki dan umre 20 pacijenta koji nisu dočekali transplantaciju.

U BiH godišnje umre više od 400 pacijenta na dijalizi, a srčani i jetreni pacijenti koji trebaju presađivanje organa su bez ikakve nade da će jednog dana biti transplantirani.

To svi zajedno trebamo i moramo promijeniti

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 06:31