StoryEditor
Lovački dom-Franjo Herljević

Obilježavanje 30. godišnjice zatvaranja logora u Kamenici kod Zavidovića

Piše fena  /  02.12.2022., 09:12h

Članica Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, Udruženje logoraša Zavidovići, u suradnji sa Savezom logoraša Zeničko-dobojske županije, u nedjelju će na lokaciji bivšeg logora ”Lovački dom-Franjo Herljević“ u Kamenici obilježiti godišnjicu stradanja logoraša bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz Zavidovića, Zenice i Žepča s početaka agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Logor ”Lovački dom-Franjo Herljević“ formirale su jedinice VRS i Vojne policije, a bio je aktivan od svibnja do prosinca 1992. godine. Kroz taj logor prošlo je oko stotinu logoraša sa područja Zavidovića, Zenice i Žepča. Deseci logoraša (muškaraca i žena) fizički i psihički je zlostavljano, vođeni su na prinudni rad, tjerani na međusobne tuče, a ubijeni su Asim Husanović i Rasim Husanović iz naselja Kućice kod Zavidovića.

Sud Bosne i Hercegovine je u rujnu 2017. godine za zločine počinjene u tom logoru, procesuirao i osudio na simbolične kazne samo neke od odgovornih izvršitelja kaznenih djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

- Obaveza svih nas i Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, kao krovne organizacije, je da podsjećamo, dokazujemo i opominjemo na torture koje su podnosili logoraši širom Bosne i Hercegovine, a samo zbog iskrene želje za očuvanje zajedničke države i suživota svih pravih Bosanaca i Hercegovaca. Ta i takva iskrena želja logoraša i sličnih, do današnjih dana je na konstantnom ispitu, prije svega zbog činjenice da fašističke politike i projekcije etnički čistih područja nisu nikad u potpunosti poražene, tu su i žive pored nas 100.000 živih svjedoka istine.

Stoga, sve institucije pozivamo na usvajanje zakona o zaštiti žrtava ratne torture, konkretnu podršku Savezu u realizaciji postavljenih plemenitih ciljeva i istine o agresiji na BiH. Medije pozivamo da, uvažavajući kontinuirani trud i nastojanja logoraša na očuvanju kulture sjećanja, pamćenja i istine sa ovih naših prostora, pomognu i proprate i ovu aktivnost Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini na kraju ove 2022. godine - poručili su iz Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini. 

Dnevnik.ba

23. veljača 2024 00:34