StoryEditor

Obilježava se 25. godišnjica genocida u Srebrenici

Piše D  /  10.07.2020., 11:07h

U istočnoj enklavi, pred kraj rata u BiH 1995. godine, u zločinu pod zapovjedništvom Ratka Mladića, ubijeno je 8 tisuća muslimanskih muškaraca i dječaka.

Komemoracija povodom 25. godišnjice genocida održana je i u Europskom parlamentu, gdje je hrvatski zastupnik Tonino Picula istaknuo nužnost borbe protiv negiranja genocida i zaštite žrtava od iskorištavanja u dnevnopolitičke svrhe.

Da, zločin u Srebrenici je genocid i tako ga treba zvati. Imamo presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde. Ali protokom vremena samo će jačati naša obveza da zaštitimo žrtve i njihove obitelji od programiranog zaborava u režiji političkog inženjeringa. A takvih pokušaja ima i bit će ih još, od dodjele Nobelove nagrade onima koji negiraju genocid do kampanja dezinformiranja sponzoriranih od raznih autoritarnih režima, rekao je Picula, naglasivši kako je zajednička europska dužnost ne dopustiti zločinu da naknadno trijumfira.

- To dugujemo žrtvama Srebrenice, ali i žrtvama s Ovčare i drugih masovnih stratišta na prostorima gdje je velikosrpski projekt ostavljao svoj zločinački trag, poručio je, prenosi HRT.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 23:15