StoryEditor
snimio video

Obilježava se 20. obljetnica 11. rujna, Biden: ‘Jedinstvo je naša najveća snaga‘

Piše Hina  /  11.09.2021., 07:58h
Biden je u video zapisu u Bijeloj kući (objavljenoj i na twitteru) odao počast sjećanjima na poginule u napadima i tisuće ozlijeđenih, kao i na vatrogasce, medicinske sestre i mnoge druge koji su riskirali ili dali živote tijekom spasilačkih misija i dugog puta do oporavka.

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je u petak na nacionalno jedinstvo uoči obilježavanja 20. obljetnice terorističkih napada 11. rujna u SAD-u, nazivajući to i najvećom snagom Amerike u suočavanju s nedaćama.

Biden je u video zapisu u Bijeloj kući (objavljenoj i na twitteru) odao počast sjećanjima na poginule u napadima i tisuće ozlijeđenih, kao i na vatrogasce, medicinske sestre i mnoge druge koji su riskirali ili dali živote tijekom spasilačkih misija i dugog puta do oporavka.

Spomenuo je i da su "mračnije sile ljudske prirode - strah i ljutnju, ogorčenost i nasilje nad muslimanskim Amerikancima, pravim i vjernim sljedbenicima miroljubive religije" narušile, ali ne i slomile američko jedinstvo.

"Po meni, to je središnja lekcija 11. rujna, da je, kada smo najugroženiji, u potiskivanju svega onoga što nas čini ljudima i u bitci za dušu Amerike, jedinstvo naša najveća snaga", rekao je Biden, dodajući i da "jedinstvo ne znači da moramo vjerovati u istu stvar.

Moramo imati temeljno poštovanje i vjeru jedni u druge, i u ovu naciju". Bijela kuća objavila je video uoči 20. obljetnice 11. rujna te da će Biden posjetiti sva tri mjesta koja su tog datuma 2001. napadnuta.

U subotu će tako on i prva dama Jill Biden posjetiti New York, gdje su dva zrakoplova uništila Svjetski trgovački centar i ubila 2.753 ljudi, zatim Pentagon u Arlingtonu u Virginiji, gdje se srušio treći zrakoplov, i Shanksville u Pennsylvaniji, gdje su putnici srušili četvrti zrakoplov za koji se vjeruje da je krenuo prema američkom Kapitolu ili Bijeloj kući.

Bidenov poziv na jedinstvo dolazi u vrijeme političkih podjela oko pandemije covid-19, cjepiva, prava glasa i prava na pobačaj, koji su 'uzavreli' diljem zemlje.

Zločini iz mržnje prema Arapima-Amerikancima, Muslimanima i drugima koji se smatraju Arapima ili Muslimanima porasli su nakon napada 11. rujna 2001., a iako su posljednjih godina utihnuli, te 'brojke' se nikada nisu vratile na razinu prije napada, pokazuju podaci FBI-a .

U novije vrijeme u SAD-u se bilježi i porast antisemitske i protuazijske diskriminacije i zločina iz mržnje.

Napadi Al-Kaide na Sjedinjene Države 11. rujna 2001. nisu uspjeli podijeliti one koji vjeruju u slobodu i demokraciju, rekao je britanski premijer Boris Johnson u video poruci povodom 20. godišnjice tog napada.

U tom je napadu 11. rujna ubijeno gotovo tri tisuće ljudi, među kojima više od 2600 u Svjetskom trgovačkom centru u New Yorku, nakon što su otmičari preuzeli kontrolu nad zrakoplovima i koristili ih za napad na tornjeve blizance Svjetskog trgovačkog centra i Pentagon, nedaleko od Washingtona.

Među poginulima je i 67 britanskih državljana. "Iako su teroristi nametnuli teret tuge i patnje, i dok prijetnja traje i danas, možemo sada nakon 20 godina reći da nisu uspjeli poljuljati naše vjerovanje u slobodu i demokraciju", naglasio je u videu Johnson, dodajući i da teroristi "nisu uspjeli razdvojiti naše narode, niti nas natjerati da napustimo svoje vrijednosti ili da živimo trajnom strahu".

Ta će se Johnsonova video poruka prikazati na događanju u londonskom Olimpijskom parku, gdje se nalazi i memorijalna skulptura izrađena od čelika spašenog sa srušenih tornjeva Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku.

Johnson je godišnjicu 11. rujna povezao i s nedavnim povratkom talibanske vladavine u Afganistan nakon povlačenja američkih, britanskih i drugih snaga NATO -a.

"Nedavni događaji u Afganistanu samo jačaju našu odlučnost da se sjećamo onih koji su nam oduzeti, njegujemo preživjele i one koji još uvijek tuguju te se čvrsto držimo našeg vjerovanja u slobodu i demokraciju, koja će uvijek nadvladati svakog neprijatelja", poručio je britanski premijer.

Dnevnik.ba

24. studeni 2022 19:54