Article_Top_970x250

Obama u memoarima: "Naša demokracija stoji na rubu pada u krizu"

bivši američki predsjednik

Obama u memoarima: "Naša demokracija stoji na rubu pada u krizu"

stu 12, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

"Znam da jedan izbor neće riješiti problem", naglasio je. "Naše su podjele duboke, izazovi pred nama uznemirujući" .

Podjele Amerike su "duboke": u prvom dijelu svojih memoara Barack Obama prepričava svoje predsjedništvo i podsjeća na četiri protekle godine naglašavajući da sam odlazak Donalda Trumpa neće biti dovoljan za promjenu stanja.

U memoarima pod naslovom "Obećana zemlja", bivši predsjednik vraća se na 2016. i iznenadnu pobjedu čovjeka "dijametralno različitog" od njega, prenosi Hina.

Četrdeset i četvrti predsjednik SAD-a žali zbog sustavnog gaženja standarda i odbacivanja činjenica i vrijednosti koje su republikanci i demokrati podrazumijevali kao zadane.

"Najviše zabrinjava što se čini da naša demokracija stoji na rubu pada u krizu", napisao je u knjizi završenoj prije izbora 3. studenoga u kojoj predviđa pobjedu svog bivšeg potpredsjednika Joea Bidena.

"Ta kriza je zaglavljena u sukobu dviju vizija onoga što je Amerika i kakva bi trebala biti", nastavio je. 

"Kriza koja je podijelila građane, bijesne i nepovjerljive", dodao je u jednom izvatku, objavljenom u četvrtak u listu The Atlantic.

"Znam da jedan izbor neće riješiti problem", naglasio je. "Naše su podjele duboke, izazovi pred nama uznemirujući" .

Barack Obama (59) koji je bio na vlasti od 2009. do 2017. priznaje da razgovor o "idealima" Amerike teško pada u razdoblju velikih izazova u zemlji. 

"Brzi pogled na novinske naslove pokazuje da su ideali ove zemlje pali u drugi plan, iza kapitalizma morskih pasa i sustava kasti prema rasnim osnovama".  

Priznaje da se pitao nije li bio previše umjeren u izražavanju i preoprezan u postupcima.

Ovo pitanje ostavlja otvorenim i navodi da je dugoročno optimist, i ponavlja svoje uvjerenje da se uz "odlučnost i puno mašte Amerika može nadati da će odraziti ono najbolje u nama".

Dnevnik.ba

Tagovi: