StoryEditor
bitka za šibenik

"OBA SU PALA" Prije točno 30 godina nastala je najpoznatija izjava iz Domovinskog rata

Piše Desk  /  21.09.2021., 18:10h
Gađan svim sredstvima znatno moćnijeg neprijatelja, Šibenik je u rujnu 1991. bio pred padom.

16. rujna 1991. počela je bitka za taj hrvatski grad. JNA, koja je već odavno otvoreno zagovarala velikosrpsku zločinačku politiku, u napadu na Šibenik predvodio je Ratko Mladić, a pomagali su mu pripadnici Teritorijalne obrane SAO Krajine.

Naravno, da je Šibenik bio pao, Dalmacija bi još jednom bila presječena, a Zadar bi se našao u potpunom okruženju.

Agresor je imao uporišta i unutar grada i po okolici, u vojarnama, ratnoj luci, obalnim bitnicama na otočju Žirju i Smokvici te na obali u Zečevu i Rogoznici. Pored JNA, kako je spomenuto, djelovala je TO SAO Krajine, ali i brojni srpski dobrovoljci, martićevci, kao i paravojske iz Srbije, piše Index.hr.

Šibenik je bio pred padom

Šibenik je bio blokiran i s morske strane jer je JNA s Visa uputila skupinu ratnih brodova kao potporu. Jugoslavensko ratno zrakoplovstvo podupiralo je kopnene i pomorske snage iz zrakoplovnih luka Pule, Zadra, Splita i Mostara.

Šibenik su branili 4. bojna 4. brigade iz Splita s oko 500 bojovnika, 1300 pripadnika 113. brigade ZNG-a iz Šibenika, više od 1000 policajaca i domaći slabo naoružani dobrovoljci.

Jedan od ključnih trenutaka bila je predaja bitnice na otoku Žirju, koja je tada pala u hrvatske ruke, čime je neutralizirana opasnost s mora.

Opći napad na Šibenik počeo je 16. rujna. Tada su Mladićeve snage drskim prepadom u potpunosti razbile obranu hrvatskih branitelja i brzo izbile na Šibenski most. Šibenik je bio pred padom. Proboj srpskih snaga bio je posljedica tehnološke nadmoći jer se hrvatske snage nisu imali čime suprotstaviti najmodernijim JNA-ovim tenkovima M-84. Daljnji napredak srpske snage nisu izvele jer su se bojale hrvatske inženjerije s druge strane mosta. Strahovale su da bi most mogao biti miniran.

No i hrvatske snage prvog dana napada bilježe veliku pobjedu - oslobođeni su vojarna na Šubićevcu i Dom JNA u središtu Šibenika.

Sljedećih dana u okolici grada vodile su se žestoke borbe.

"Oba su pala"

No najupečatljiviji datum cijele bitke postao je 21. rujna, kad su protuzračne snage uspjele srušiti dva aviona JNA koji su letjeli nad morem nedaleko od Šibenika. Uspjeh branitelja Gorana Pauka i Nevena Livajića svojim je uzvikom proslavio mladi branitelj Filip Gaćina, a za vječnost sačuvao snimatelj Ivica Bilan.

"Oba dva, oba dva, oba su pala", vikao je uzbuđeni Gaćina dok je Bilan kamerom snimao srušene avione.

To je bio i ostao najpoznatiji detalj krvave i važne bitke za Šibenik, koja je bila prva velika pobjeda i prva prekretnica u Domovinskom ratu.

"Oba su pala" postala je možda i najpoznatija izjava iz Domovinskog rata, a u ono doba imala je i snažnu moralnu poruku. Sljedećih dana Šibenik je obranjen. Oslobođeni su Šibenski most i još neki važni strateški prilazi gradu, a agresor je bio prisiljen na povlačenje.

Filip Gaćina preživio je cijeli Domovinski rat, ali je 19. rujna 1998. poginuo prilikom razminiravanja terena kao pripadnik Mungosa.

Dnevnik.ba

01. listopad 2022 03:51