MOSTAR, 8. ožujka (FENA) - U povodu Međunarodnog dana žena, Večernji list BiH i M.T. Abraham Group organizirali su konferenciju ”Uspješne žene u današnjem svijetu” na kojoj su dame iz javnoga života podijelile svoje životne priče.FENA -
StoryEditor
mostar

O pravim žena treba govoriti svaki dan

Piše fena  /  08.03.2023., 18:38h

U povodu Međunarodnog dana žena, Večernji list BiH i M.T. Abraham Group organizirali su konferenciju „Uspješne žene u današnjem svijetu” na kojoj su dame iz javnoga života podijelile svoje životne priče.

Po riječima zamjenice glavnog urednika Večernjeg lista BiH Valentine Rupčić, Večernji list kao društveno odgovoran medij koji postoji više od šest desetljeća, organizacijom današnje konferencije želi skrenuti pozornost na položaj žena u svijetu.

- Želimo skrenuti pozornost, i to ne samo na današnji dan, na razne prilike u našem društvu gdje je potrebno da pomognemo, osvijestimo i pokušamo da se čuje glas, u ovom slučaju glas žena. Njihove uspješne priče mogu motivirati mnoge, ne samo žene, već i mlade, koji možda u ovom trenutku razmišljaju gdje krenuti, da ih motiviramo da ostanu ovdje, da se bore za svoj status, da i oni sutra na ovakvim konferencijama pričaju o svom životnom iskustvo i također pomognu nekome - kazala je Rupčić.

Predsjednica Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta” iz Mostara Sanja Bjelica Šagovnović istaknula je kako su činjenice neumoljive, a te činjenice govore da žena nisu ravnopravne muškarcima ni u svijetu ni u Bosni i Hercegovini.

- Ujedinjeni narodi ovih dana iznijeli su podatak da ćemo, ako se nastavimo kretati ovim tempom, za 300 godina biti ravnopravne i zato je ova današnja konferencija, svaki dan zapravo, prilika svim ženama poručiti i ohrabriti ih da puno ulažu u sebe, u svoje obrazovanje, da daju svoj doprinos zajednici i da budu podrška drugim ženama kako bi napravili bolje prilike za nove generacije, za naše kćeri i unuke - poručila je Bjelica Šagovnović.

Direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak predstavila je tu tvrtku na čijem čelu se nalazi već dvadeset godina, kao i program ovogodišnjeg Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2023.

- Interesantno je i jako pozitivno za nas da nam je država Izrael zemlja partner i zato bih se zahvalila našem današnjem domaćinu, gospodinu Kabiriju, koji nam je omogućio susrete i kontakte, i pomogao da nam zemlja partner bude Izrael - dodala je Bošnjak.

Zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Ljiljana Lovrić kazala je kako sam naziv konferencije jako puno govori o potrebama današnjeg društva.

- O problemima žena i o pravima žena ne treba govoriti samo na današnji dan, već to treba raditi svaki dan u godini, posebice kada govorimo o ženama u poslovnom svijetu. Zadnje istraživanje Svjetske banke na temu 'Žene, business i zakoni' kaže da žene ostvaruju samo 70 posto stvarnih prava koje ostvaruju muškarci i da većina žena neće uspjet i prije će prije otići u mirovinu nego da što će svoja prava ostvariti u potpunosti - kazala je Lovrić.

Po njezinim riječima, treba poticati žene da ulažu u sebe i u svoje obrazovanje, žene se trebaju podržavati međusobno i onda će im biti puno lakše izboriti se za svoja prava.

Načelnica Općine Jezero Snežana Ružičić zahvalila je Večernjem listi i Abraham grupi na mogućnosti da žene iz oba bh. entiteta sudjeluju na ovakvo konferenciji i da pošalju poruku da su žene ravnopravne članice društva i da trebaju zauzimati određene pozicije u bh. društvu.

Voditeljica Odjela u američkoj humanitarnoj i razvojnoj agenciji Catholic Relief Services Majda Behram Stojanov pozvala je sve žene da budu hrabre i da se drže svog integriteta.

- Poručila bih im da ne budu stidljive kada žele reći što misle i da se bore za sebe; to jedini ispravni put; te da na kraju dana budu zadovoljne sobom što god da radile. Osobno zadovoljstvo samim sobom jedina je mjera uspjeha - naglasila je Behram Stojanov.

Dnevnik.ba

22. svibanj 2024 03:00