StoryEditor
rat u ukrajini

NYT objavio snimku zločina u Buči: Rusi su ubijali zarobljenike

Piše desk  /  20.05.2022., 10:06h

New York Times objavio je nove snimke koje, kako tvrde, dokazuju da ruske snage imaju veze s pogubljenjem najmanje osam ukrajinskih zarobljenika 4. ožujka u Buči, nedaleko od Kijeva.

Moskva je u više navrata demantirala izvještaje o ratnim zločinima tijekom okupacije grada. New York Times dodaje da ruska ministarstva obrane i vanjskih poslova nisu odgovorila na nove zahtjeve za komentare u vezi s novim snimkama.

- Ovo je posljednji put da su muškarci viđeni živi. Na dvije snimke ruski padobranci ih tjeraju da marširaju pod prijetnjom oružjem ulicom u Buči, predgrađu Kijeva. Neki od ukrajinskih zarobljenika su pogrbljeni i drže pojaseve onih ispred sebe. Drugi imaju ruke iznad glave.

- Hodajte desno, kučke - naređuje im jedan od vojnika.

Videosnimke, koje su 4. ožujka snimili sigurnosna kamera i svjedok u obližnjoj kući, a do kojih je došao New York Times, najjasniji su dokaz do sada da su muškarci bili u pritvoru ruskih vojnika nekoliko minuta prije pogubljenja.

- Tamo leže taoci, uz ogradu - kaže osoba koja snima jedan od videozapisa.

On broji:

- Jedan, dva, tri, sigurno, četiri, pet, šest… Ukupno je zadržano devet osoba.

Muškarci su prisiljeni da legnu na zemlju, uključujući i jednog koji nosi prepoznatljivu svijetloplavu duksericu s kapuljačom.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 10:26