StoryEditor
rat izraela i hamasa

NYT: Ni nakon tjedan dana ne zna se sa sigurnošću tko je pogodio bolnicu u Gazi

Piše desk  /  25.10.2023., 10:56h

Ugledni američki medij The New York Times uradio je nezavisnu analizu videosnimke koju izraelski i američki dužnosnici koriste kao dokaz da raketu koja je 10. listopada pogodila bolnicu u Gazi ubivši skoro 500 ljudi, nisu ispalili njihovi vojnici

Na snimci se vidi projektil koji se probija kroz zamračeno nebo iznad Gaze i eksplodira u zraku. Nekoliko sekundi kasnije, na tlu se vidi još jedna eksplozija.

Snimka je postala naširoko citirani dokaz jer su izraelski i američki dužnosnici iznijeli dokaze da je zalutala palestinska raketa pokvarila rad na nebu, pala na zemlju i izazvala smrtonosnu eksploziju u bolnici Al-Ahli Arab u gradu Gazi.

Ali detaljna vizualna analiza The New York Timesa zaključuje da je video snimka – snimljena s televizijske kamere Al Jazeere uživo u noći 10. listopada - pokazuje nešto drugo. Projektil koji se vidi na snimci najvjerovatnije nije ono što je izazvalo eksploziju u bolnici. Ona je zapravo detonirala na nebu otprilike dvije milje dalje, otkrio je The Times, i predstavlja nepovezani aspekt borbi koje su se te noći odvijale preko granice između Izraela i Gaze.

Na snimci se takođe sugerira da se događalo izraelsko bombardiranje i da se dvije eksplozije u blizini bolnice mogu vidjeti u roku od dva minuta od njenog udara. Nir Dinar, glasnogovornik izraelske vojske, rekao je za Times da vojne snage ne napadaju "u dometu koji ugrožava bolnicu", ali je odbio da kaže koliko je udaljen najbliži udar.

Tjedan nakon bolničke tragedije, mnogo toga ostaje upitno.

Zapadne obavještajne agencije vjeruju da je broj mrtvih, koji je Hamas prvobitno procijenio na 500, a zatim smanjen na 471, znatno manji - ali nijedan broj nije potvrđen. Sama bolnica nije direktno pogođena; što god da je izazvalo eksploziju, zapravo je pogodilo dvorište bolnice, gdje su se ljudi okupili radi sigurnosti, i nekoliko parkiranih automobila.

Štoviše, krater koji je ostao od udara bio je relativno mali, što je Izrael naveo u tvrdnji da nijedna njegova raketa nije izazvala eksploziju, i da bi mogla biti u skladu sa nizom različitih projektila. Hamas nije dostavio ostatke izraelske municije ili bilo kakav fizički dokaz koji bi potvrdio svoju tvrdnju da je Izrael odgovoran.

Američki obavještajni dužnosnici rekli su u utorak da su agencije procijenile da video prikazuje palestinsku raketu lansiranu iz Gaze koja doživljava "katastrofalni kvar na motoru" prije nego što je dio rakete pao u krug bolnice. Visoki obavještajni dužnosnik rekao je da vlasti ne mogu isključiti da će na vidjelo izaći nove informacije koje će promijeniti njihovu procjenu, ali je rekao da imaju veliko povjerenje u svoje zaključke.

Nalaz Timesa ne daje odgovor što je zapravo izazvalo eksploziju u arapskoj bolnici Al-Ahli, niti tko je odgovoran. Tvrdnja izraelskih i američkih obavještajnih agencija da je krivac za neuspješno lansiranje palestinske rakete ostaje, ali analiza Timesa baca sumnju na jedan od najobjavljivanijih dokaza koje su izraelski dužnosnici koristili da iznesu svoje argumente i komplicira direktan narativ koji su iznijeli.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 08:10