StoryEditor
Kostjantinovka

NYT-a: Za masakr 15 civila na tržnici odgovorna zalutala ukrajinska raketa

Piše desk  /  19.09.2023., 08:42h

Raketni napad na Kostjantinovku na istoku Ukrajine bio je jedan od najsmrtonosnijih u posljednjih nekoliko mjeseci. Ubijeno je najmanje 15 civila, a više od 30 ih je ranjeno. Raketa je pogodila tržnicu, a komadi metala kojima je bila napunjena bojeva glava probijali su prozore i zidove. Neke žrtve su ranjene do neprepoznatljivosti.

Manje od dva sata kasnije ukrajinski predsjednik Volodimir okrivio je ruske “teroriste” za napad, a mnogi su mediji slijedili taj primjer. Tijekom invazije na Ukrajinu, Rusija je opetovano i sustavno napadala civile i udarala na škole, tržnice i stambene objekte. Ti udari korišteni su kao namjerna taktika zastrašivanja stanovništva. U Kostjantinovki su u travnju granatirali kuće i predškolsku ustanovu, pri čemu je ubijeno šestero ljudi, prenosi Index.

NYT: Dokazi snažno sugeriraju da se radilo o zalutaloj ukrajinskoj raketi

No istraga New York Timesa, koji je prikupio i analizirao fragmente projektila, satelitske snimke, iskaze svjedoka i objave na društvenim mrežama, snažno sugerira da je katastrofalni udar bio rezultat zalutale ukrajinske rakete protuzračne obrane ispaljene iz sustava Buk.

Čini se da je udar bio tragična nesreća. Stručnjaci za protuzračnu obranu kažu da rakete poput one koja je pogodila tržnicu mogu skrenuti s kursa iz raznih razloga, uključujući elektronički kvar ili "peraju" za navođenje koja je oštećena ili odsječena u trenutku lansiranja.

Što kažu Ukrajinci?

Vjerojatni kvar na projektilu dogodio se usred bitaka uobičajenih u okolnom području. Ruske su snage noć prije granatirale Kostjantinovku, a na lokalnom Telegram kanalu izviješteno je o ukrajinskoj topničkoj vatri iz grada samo par minuta prije udara na tržnicu.

Glasnogovornik ukrajinskih oružanih snaga rekao je da sigurnosna služba te zemlje istražuje incident i prema nacionalnom zakonu ne može dalje komentirati.

Ukrajinske vlasti isprva su pokušale spriječiti novinare New York Timesa da pristupe krhotinama projektila i području udara neposredno nakon udara. No novinari su na kraju uspjeli doći na mjesto događaja, ispitati svjedoke i pokupiti ostatke korištenog oružja.

Projektil doletio iz smjera teritorija pod kontrolom Ukrajine 

Snimke sigurnosnih kamera pokazuju da je projektil doletio u Kostjantinovku iz smjera teritorija pod kontrolom Ukrajine, a ne iza ruskih linija.

Dok se čuje zvuk projektila koji se približava, čini se da najmanje četiri pješaka istovremeno okreću glave prema nadolazećem zvuku. Okrenuti su prema kameri — u smjeru teritorija pod kontrolom Ukrajine. Nekoliko trenutaka prije nego što udari, vidljiv je odraz projektila na krovovima dva parkirana automobila, pokazujući da putuje sa sjeverozapada.

Bojeva glava projektila detonira nekoliko metara iznad tla neposredno prije udara, razbacujući metalne fragmente. Nastali krater i oštećenje koje se proteže od točke detonacije u skladu su s projektilom koji dolazi sa sjeverozapadne rute, rekao je za Times stručnjak za eksplozive.

Ukrajinci lansirali dvije rakete neposredno prije udara

Dokazi koje je prikupio NYT pokazuju da je nekoliko minuta prije udara ukrajinska vojska lansirala dvije rakete zemlja-zrak prema ruskoj bojišnici iz grada Družkivke, 16 kilometra milja sjeverozapadno od Kostjantinovke.

Novinari The Timesa bili su u Družkivke kada su čuli ispaljivanje projektila u 14 sati, nakon čega je uslijedila druga nekoliko minuta kasnije. Igrom slučaja, jedan član Timesova tima je glasovnom porukom snimio prvo lansiranje.

Stanovnici Družkivke također su javili o lansiranju u to vrijeme na lokalnom Telegram kanalu. "Još jedan", stajalo je u objavi u 14:03, misleći na drugo lansiranje projektila. Mještani u blizini ispaljivanja opisali su ih kao "nenormalno glasne" - glasnije od zvukova rata na koje su navikli - što je u skladu s izjavama svjedoka ranijih ispaljivanja raketa iz Buka .

Tajming tih lansiranja je u skladu s vremenskim okvirom za projektil koji je pogodio tržnicu u Kostjantinovki, oko 14:04 po lokalnom vremenu.

Ukrajinski projektil vjerojatno nije pogodio cilj

Osim toga, dva svjedoka koja su razgovarala s Timesom rekla su da su vidjela kako su projektili ispaljeni iz Družkivke u smjeru ruske linije bojišnice otprilike u vrijeme udara, a jedan od njih rekao je da je vidio projektile kako idu u smjeru Kostjantinovke. Ukrajinski vojnik stacioniran u Družkivke, izjavu dao pod uvjetom anonimnosti, također je rekao da je čuo dva ispaljivanja projektila otprilike u isto vrijeme.

Jedan od svjedoka također je rekao da su projektili ispaljeni s polja na periferiji grada, mjesta za koje stanovnici kažu da ga koristi ukrajinska vojska i s kojeg su ranije vidjeli projektile protuzračne obrane.

Novinari koji su posjetili to mjesto su u više navrata vidjeli su znakove da ga je nedavno koristila vojska, uključujući rovove, jame za smeće i široke gusjenice konzistentne s velikim vojnim vozilom.

Još jedan ključni pokazatelj su tragovi plamena. Naime, različiti projektili protuzračne obrane koji se lansiraju sa zemlje ispaljuju se sa stražnje strane velikog vozila i prilikom ispaljivanja pale okolnu travu. Analiza satelitskih snimaka prije i poslije pokazuje nove spržene tragove oko rovova na dan udara, što vjerojatno ukazuje da je mjesto korišteno za lansiranje projektila.

Raketa

Nakon napada, ukrajinske vlasti su rekle da su ruske snage koristile projektil ispaljen iz sustava protuzračne obrane S-300, koji je Rusija koristila i za presretanje zrakoplova i za napade na ciljeve na zemlji. No, projektil S-300 nosi drugačiju bojevu glavu od one koja je eksplodirala u Kostjantinovki.

Metalne fasade zgrada koje su bile najbliže eksploziji bile su probušene stotinama kvadratnih ili pravokutnih rupa, vjerojatno napravljenih kockastim predmetima.

Mjere rupa - i fragmenata pronađenih na mjestu događaja - konzistentne su po veličini i obliku s jednim oružjem: projektilom 9M38, koji ispaljuje mobilno protuzračno vozilo Buk . Poznato je da Ukrajina koristi sustav Buk, kao i Rusija.

Neke rupe su uže od od 10 milimetara, dok su druge nešto veće. 9M38 sadrži dvije različite veličine kubičnih metalnih fragmenata: osam milimetara i 13 milimetara.

Sve ukazuje da se radilo o raketi koju su ispalili Ukrajinci

Novinar Timesa također je pregledao ostale fragmente projektila pronađene na više lokacija u Ukrajini koje su ispalili ruski sustavi protuzračne obrane S-300, S-400 i Buk, kao i dva različita američka sustava protuzračne obrane. Njihovi oblici i mjere pokazuju da je štetu na tržnici najvjerojatnije uzrokovao 9M38.

Dva neovisna vojna stručnjaka za uništavanje bombi, koji su tražili da ostanu anonimni kako bi mogli iskreno govoriti, došli su do istog zaključka i rekli da fragmenti i oštećenja na mjestu udara najviše odgovaraju 9M38.

Nekoliko svjedoka je ili čulo ili vidjelo ukrajinske snage kako ispaljuju projektile zemlja-zrak iz Družkivke prema Kostjantinovki u vrijeme napada na tržnicu. I dokazi prikupljeni na tržnici pokazuju da je projektil došao iz tog smjera.

Nejasno je zašto je projektil, čiji je maksimalni domet nešto više od 43 kilometra, pao u Kostjantinovki - iako je moguće da se pokvario i srušio prije nego što je pogodio željenu metu.

U svakom slučaju, na tako malom dometu - manje od 16 milja - projektil je najvjerojatnije pao s nepotrošenim gorivom u svom raketnom motoru , koje bi detoniralo ili izgorjelo nakon udara, što je moguće objašnjenje za rasprostranjene tragove paljevine na tržnici.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 00:42