StoryEditor

Nurkić objavio fotku zagrebačke džamije pa ga žestoko napali

Piše D  /  13.04.2021., 11:04h

U utorak je započeo ramazan, sveti mjesec u Islamu, a bh. košarkaš Jusuf Nurkić je povodom tog dana na Twitteru objavio fotografiju zagrebačke džamije iz 1944. godine, prenose 24sata.hr.

Htio je prikazati prelijepu građevinu koja danas služi kao ‘Dom hrvatskih likovnih umjetnika‘, no košarkaš Portlanda očito nije upoznat s poviješću ove nekadašnje džamije pa su ga mnogi pratitelji napali. Neki su ga izvrijeđali jer veliča zgradu koja je nosila ime po zločincu, a neki se nadaju da je u pitanju pogreška i da košarkaš nije bio svjestan o čemu je riječ.

Arhitekt i kipar Ivan Meštrović ju je izgradio 1938. godine i nazvao ju ‘Dom likovnih umjetnosti kralja Petra I. Velikoga Oslobodioca‘. No za vrijeme NDH, ustaški poglavnik i zločinac Ante Pavelić, je zgradu prenamijenio u džamiju i nazvao ju po sebi. Kao džamija služila je do 1947. godine kada je preimenovana u Muzej revolucije, a nakon Domovinskog rata zgrada je vraćena Hrvatskom društvu likovnih umjetnika. 

 Početak mjeseca ramazana, a Nurkić čestita postavljanjem fotografije džamije koju je tijekom NDH sagradio zločinac Ante Pavelić i koja se zvala Džamija poglavnika Ante Pavelića - napisala je jedna korisnica Twittera, a drugi je dodao:

- Od svih džamija na svijetu, on čestita početak Svetog mjeseca fotografijom džamije koja je nosila ime Ante Pavelića. 

- Iskreno se nadam da je samo neupućenost u pitanju. 

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 01:27