Article_Top_970x250

Nuklearnog stručnjaka prošvercali iz Irana preko Hrvatske do Velike Britanije

tajna operacija

Nuklearnog stručnjaka prošvercali iz Irana preko Hrvatske do Velike Britanije

velj 11, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Daily Mail

Migrantska kriza poslužila je uoči Nove godine kao krinka za tajnu operaciju

Britanski špijuni iskoristili su krizu s izbjeglicama kao paravan za prokrijumčariti iranskog nuklearnog znanstvenika pomoću malog čamca u sigurnost Velike Britanije. Smatra se da je 47-godišnji nuklearni tehničar preko kanala La Manche doputovao u skupini s drugim iranskim migrantima u čamcu na napuhavanje.

Muškarac se britanskog kopna domogao 31. prosinca uoči Nove godine, i to kod Lydda u Kentu, zajedno s još 12 drugih migranata, a sve u sklopu zajedničke operacije s MI6, CIA-om i Mossadom. Tehničar s informacijama o iranskom nuklearnom programu navodno je pomogao u pripremi atentata na Mostafu Ahmadija Roshana, nuklearnog znanstvenika ubijenog u eksploziji automobila u Teheranu 2012.

Plan da ga se prebaci u Europu smišljen je u listopadu. Mossad ga je uspio izvesti iz Irana u Tursku, da bi se ovaj potom otisnuo na put od 4500 kilometara. Operacija se zakomplicirala kada je SAD napusio Iransku nuklearni sporazum, što ga podržava Velika Britanija. Obavještajne agencije pritom nisu htjele da se vidi da mu pomažu domoći se Britanije. Izvor je rekao za Sunday Express: "To nije prošlo bez poteškoća." | Author:

"Brzo su primijetili da ga nema. Dobili smo informaciju da se za njim zaputila specijalna jedinica Islamske revolucionarne garde... Kad se domogao Francuske, i dalje je ostalo pitanje kako ga prebaciti u Britaniju... Nismo ga naprosto mogli prevesti avionom... Iako neuobičajeno, odlučili smo ga dovesti s grupom migranata koji su se pripremali prijeći kanal čamcem za napuhavanje."

MI6 je znanstvenika potom intervjuirao oko svega što ih je zanimalo, da bi ga potom poslali za SAD. Desetljećima su zapadne nacije zabrinute zbog iranskog nuklearnog programa, te optužuju Teheran da želi doći do nuklearnog naoružanja. Iran je dugo tvrdio da je njegov nuklearni program isključivo u mirnodopske svrhe, ali se posljednjih godina suočio sa sankcijama.

Konačno, za vrijeme administracije Baracka Obame u SAD-u, 2015. godine sporazum s Iranom je sklopljen, što je bilo veliko olakšanje i po Iran i po Zapad. No, tada je na scenu stupio Donald Trump, koji je još u kampanji obećavao da će prekinuti nuklearni sporazum, te da će prvom prilikom povući SAD iz sporazuma, što je na kraju i učinio.

Članak je u cijelosti prenesen iz Daily Maila

Dnevnik.ba