StoryEditor
nuklearna elektrana

Nuklearka Zaporižja prestaje koristiti američko gorivo, zamijenit će ga ruskim jer vlastitu tehnologiju smatraju superiornijom

Piše hina  /  20.04.2023., 10:42h

Nuklearna elektrana Zaporižja u južnoj Ukrajini, koju je Rusija zauzela prošle godine, prestat će koristiti nuklearno gorivo proizvedeno u SAD-u što je prije moguće, citirala je danas novinska agencija Interfax izjavu ruskog dužnosnika.

Najveća nuklearna elektrana u Europi, većinom izgrađena u sovjetsko doba, u početku je koristila rusko nuklearno gorivo, ali Ukrajina je postupno prešla na opskrbu iz Westinghousea nakon prvog sukoba s Rusijom 2014.

Ruske snage su prošle godine zauzele elektranu dok su okupirale dijelove Ukrajine, a postrojenje je od tada u središtu nuklearne sigurnosne krize zbog gotovo neprestanog granatiranja u njegovoj blizini za što se Kijev i Moskva međusobno optužuju.

Renat Karča, savjetnik generalnog direktora ruske tvrtke za nuklearnu energiju Rosenergoatom koja sada upravlja elektranom, rekao je Interfaxu da ona u rezervama ima američkog goriva za otprilike četiri godine.

Međutim, ruska uprava će nastojati čim prije zamijeniti to gorivo ruskim jer vlastitu tehnologiju smatra superiornom, poručio je. 

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 07:46