StoryEditor

NSZ Aluminija pozvao na djelovanje nadležnih: "Kao da Aluminij pada u zaborav..."

Piše D  /  14.11.2019., 10:11h

"Uzimajući u obzir ukupnu tešku situaciju u vezi s Aluminijem d.d. Mostar, koja je nastala nakon isključenja naše kompanije s visokonaponske mreže, novoformirani saziv Nezavisnog sindikat Aluminija obratio se svim relevantnim osobama iz političkog miljea Bosne i Hercegovine, ali i Republike Hrvatske, tražeći žurne sastanke s odgovornima.

Obratili smo se Predsjedništvu BiH, Vladi Federacije BiH, Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije, Predsjedništvu Hrvatskog narodnog sabora BiH, predsjednici Republike Hrvatske, Predsjedniku Vlade Republike Hrvatske....

Ukazujemo i podsjećamo kako je kompanija Aluminij d.d. Mostar bila godinama jedan od značajnijih gospodarskih subjekata u našoj zemlji, vodeći izvoznik i generator razvitka, ali je nakon isključenja s visokonaponske mreže proizvodnja kolabirala, a uposlenici su od strane političara dobili obećanje kako će učiniti sve što je potrebno da se Aluminij čim prije ponovno podigne na noge.

Nažalost, sve do sada mi ne vidimo neke značajnije pomake koji bi ukazivali na to da se rješenje pronašlo te da ga u što skorijem roku treba implementirati. Više se stječe dojam kako se stalno odgađaju nužni potezi na tom planu, a protekom vremena kao da problem Aluminija pada u zaborav.

Sindikat će se do zadnjeg trenutka odlučno boriti za nastavak rada Društva Aluminij, jer ne želimo napuštati svoje domove i našu zemlju. Ali to ne možemo ostvariti sami i stoga nam je nužna pomoć svih koji imaju politički utjecaj, posebice po pitanju ekonomske politike.

Posebna je odgovornost na Vladi Federacije BiH i Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije, ali jednako tako smatramo kako se mora uključiti i Hrvatski narodni sabor BiH, te da navedene institucije ne smije ovaj problem promatrati kao još jedan u nizu onih za koje se nema rješenje.

Ukazujemo također i na ustavnu obvezu predsjednika Republike Hrvatske da skrbi o Hrvatima u Bosni, jer sudbina Aluminija ne tiče se samo 300-tinjak preostalih uposlenika, nego ona može odrediti čitavu budućnost regije Hercegovine i imati dalekosežne implikacije i na Bosnu i Hercegovinu i na Republiku Hrvatsku.

Stoga Nezavisni sindikat Aluminija očekuje prijem kod svih odgovornih kojima se obratio službenim dopisom, želeći s ljudima koji obnašaju vlast podijeliti naše strepnje i strahove, ali i naše ideje kako dalje i što bi bilo moguće uraditi za spas Aluminija", priopćeno je iz NSZ Aluminija.

Dnevnik.ba

22. rujan 2021 15:40