StoryEditor

NSRS usvojila 20 zaključaka, istaknuto pravo na samoodređenje

Piše D  /  12.11.2019., 07:11h

- U slučaju negiranja prava naroda na samoodređenje, koje je proklamirano poveljenom UN-a i daljoj podršci aktivnostima koje vode razgradnji Daytonskog sporazuma, RS zadržava pravo da konačno odluči o svom budućem statusu – navodi se u zaključcima SNSD-a, DNS-a, Socijalističke partije, DEMOS-a, Ujedinjene Srpske, te NDP-a.

Nakon 15 sati rasprave o Informaciji o, kako je navedeno, "neustavnoj transformaciji daytonske strukture BiH i utjecaju na položaj i prava RS“, zastupnici su na posebnoj sjednici, rano jutros, u 03.30 , usvojili i zaključak u kojem se kaže da će entitetski parlament nastaviti djelovati u skladu s rezolucijom o zaštiti ustavnog poretka i vojnoj neutralnosti kojom se RS obvezala na vojnu neutralnost.

Podržana je suradnju a NATO-om i njenim ključnim članicama na pitanjima sigurnosti, ali se protivi članstvu BiH u NATO-u, najprije zbog toga što neprihvatljivim smatra formiranje NATO granice prema Republici Srbiji, kao i zbog ogromnih troškova koje bi pristupanje ovom savezu proizvelo za RS i BiH.

- U slučaju nasilnih pokušaja pristupanja Bosne i Hercegovine NATO savezu, RS će održati referendum na kojem će građani odlučiti o članstvu RS u bilo kakvim vojnim savezima – stoji, između ostalog, u zaključcima za koje su glasala 53 narodna zastupnika, nitko nije bio protiv niti suzdržan.

Narodna skupština je zadužila Vladu da analizira, kako je rečeno, efekte neustavnih prijenosa nadležnosti s entiteta na razinu BiH, uključujući nadležnosti prenesene putem tzv. međuentitetskih sporazuma u oblasti obrane i neizravnih poreza, te da o tome izvijesti Narodnu skupštinu, s ciljem pokretanja razgovora između entiteta i legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda o preispitivanju njihove efikasnosti.

- Posebno, Narodna skupština RS zadužuje Vladu Republike Srpske da izvrši pripreme kako bi se omogućilo eventualno izdvajanje iz PDV sustava BiH i otvaranje posebnog računa za PDV RS, budući da radom Uprave za neizravno oporezivanje BiH, kao i načinom raspodjele prikupljenih sredstava, nastaje šteta za RS i njene građane – navodi se u usvojenim zaključcima.

Od Vlade RS se traži da pokrene pregovore s Vladom Federacije BiH u cilju hitnog usuglašavanja Zakona o Ustavnom sudu BiH, zatim se zagovara reforma institucija pravosuđa, pitanje sastava i načina rada Ustavnog suda BiH, ukidanja OHR-a, odbacuju „bonske ovlasti“ visokog predstavnika kao potpuno neustavne, nezakonite i nelegitimne...

Zastupnica Zastupničke grupe „Zajedno za BiH“ Begija Smajić je upozorila da se u „Informaciji o neustavnoj transformaciji daytonske strukture BiH i utjecaju na položaj i prava RS“, vrijeđaju žive žrtve genocida, među kojima je ona.

- Navodite da je moj narod izabrao da konstruira status žrtve – rekla je Smajić.

Postavila je i pitanje kada će biti usvojen zakon o zabrani negiranja genocida te pozvala visokog predstavnika da on to uradi, ako nema spremnosti kod domaćih političara.

Zakazivanje posebne sjednice s predloženom točkom dnevnog reda zatražila je potpisima jedna trećina zastupnika iz vladajuće većine u RS.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 10:07