StoryEditor

NS: Zabraniti uzgoj životinja radi krzna

Piše D  /  30.07.2021., 00:41h

– Zakonom o dobrobiti životinja iz 2009. godine određeno je da zabrana uzgoja životinja radi krzna treba stupiti na snagu 2018. godine. Već taj period bio je dovoljan za tranziciju bh. društva u krug civiliziranih zemalja poput Austrije, Nizozemske, Slovenije i drugih država, koje su napustile ovu surovu praksu i zatvorile farme na kojima se životinje uzgajaju radi krzna – kazao je član Glavnog odbora Naše stranke Robert Pleše.

Pleše je pružio podršku aktivistima za zaštitu životinja, predvođenim PETA-om, koji su najavili proteste ispred zgrade državnih institucija, prenoi Dnevni List.

– Zabrinjavajuće je što je Predstavnički dom već usvojio ovu odgodu primjene zakona. Izražavamo nadu da neće proći na Domu naroda. Karakter čovjeka i društva se može odrediti kroz njihov odnos prema
životinjama. Većina građana ne želi da oni i njihova djeca žive u društvu okrutnosti i nasilja. Također, pitanje je digniteta države da poštuje zakone koje donosi, a ne da ih devalvira zbog nečijih privatnih interesa – kazao je Pleše.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 14:34