Article_Top_970x250

NR Kina proslavila rođendan, vojnici promarširali Pekingom

pokazivali vojnu silu

NR Kina proslavila rođendan, vojnici promarširali Pekingom

lis 01, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Thomas Peter/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Xi je u utorak kazao kako Kina mora održati blagostanje i stabilnost u Hong Kongu i na Makau, razvijati mirne odnose s Tajvanom i "nastaviti težnju za potpunim ujedinjenjem domovine".

Peking je u utorak obilježio 70. obljetnicu uspostave Narodne Republike Kine velikom vojnom paradom u prijestolnici, pod budnim okom vođe Xi Jinpinga. 

To je najvažniji događaj ove godine u Kini suočenoj s nizom izazova, uključujući gotovo četiri mjeseca protuvladinih prosvjeda u Hong Kongu i trgovinski rat sa SAD-om koji pogađa gospodarstvo. 

Xi, obučen u odijelo nalik onima koje je nosio Mao Zedong, te u pratnji svojih prethodnika Hua Jintaoa i Jianga Zemina, kazao je kako će Kina provoditi strategiju otvaranja koja će koristiti svim stranama. 

Vojska mora odlučno braniti kineski suverenitet, sigurnost i razvojne interese, kao i čvrsto održavati svjetski mir, rekao je Xi odabranoj publici na trgu Tiananmen, što je prenijela državna televizija. 

"Nikakva sila ne može uzdrmati status Kine ili zaustaviti kineski narod i naciju da ide naprijed", poručio je Xi s Vrata nebeskog mira, gdje je kineski komunistički vođa Mao Zedong 1. listopada 1949. proglasio osnivanje Narodne Republike. 

Mjesec dana kasnije poraženi nacionalisti Kuomintanga s čelnikom Čang Kaj-šekom bježe na Tajvan, nakon građanskog rata u kojem su se s komunistima borili za kontrolu nad teritorijima oslobođenima nakon japanske invazije. U tim sukobima poginulo je nekoliko milijuna ljudi. 

Xi je u utorak kazao kako Kina mora održati blagostanje i stabilnost u Hong Kongu i na Makau, razvijati mirne odnose s Tajvanom i "nastaviti težnju za potpunim ujedinjenjem domovine".

Kineski čelnik čiji je program modernizacije vojske uzburkao duhove u regiji potom se spustio na ulicu i izvršio pregled vojne opreme i postrojenih vojnika. 

Prošavši pored njih u crnoj limuzini, pozdravio ih je: "Zdravo drugovi, drugovi koji teško rade!". 

"Pratiti partiju! Boriti se za pobjedu! Uzorno se ponašati!", odgovorili su vojnici. 

Xi se nakon toga vratio na pozornicu i pratio paradu vojnika, tenkova, dronova, raketa i letjelica. 

Među prikazanim oružjem bile su interkontinentalne balističke rakete DF-41, temelj kineskih nuklearnih kapaciteta. Te rakete mogu nositi nekoliko nuklearnih glava i stići i do SAD-a.

Peking je zbog parade bio pod najstrožim mjerama sigurnosti, a policija je stanovnicima čije zgrade gledaju na njezinu rutu rekao da ne gledaju kroz prozore. 

Na paradi su sudjelovali i odabrani građani - studenti, radnici, etničke manjine, te čak i nekoliko stranaca. Ulicama Pekinga prošle su platforme koje slave kineska postignuća, a nakon parade je pušteno 70 tisuća golubova kao simbol mira. Navečer će biti održan i veliki vatromet. 

Xija čekaju sve veći izazovi, posebice u Hong Kongu u kojem se u utorak očekuju veći prosvjedi. Tamošnja policija upozorila je na mogućnost "veoma ozbiljnog nasilnog napada". 

Zbog toga su u gradskom središtu te autonomne regije postavljene barikade, zatvorene poslovnice, a na ulicama je i velik broj policije. Čelnica Hong Konga Carrie Lam je u Pekingu gdje prisustvuje proslavi. 

Izazov za kinesko vodstvo je i Tajvan, koji sebe službeno naziva Republika Kina, demokratska država koja se ne želi vratiti u sastav Narodne Republike Kine. Na Tajvanu se u siječnju održavaju predsjednički izbori, a dio kandidata je pozitivno nastrojen prema Pekingu. 

Tajvanska vlada u utorak je osudila kinesku "diktaturu" kazavši da je ta zemlja prijetnja miru i pokušava naći izgovore za svoju vojnu ekspanziju.

Xi se suočava i s nemirnim manjinama na Tibetu i u Xinjiangu, području s velikim brojem muslimana. Ta zapadna regija izazvala je pozornost međunarodne zajednice i skupina za ljudska prava zbog položaja tamošnjih Ujgura za koje se tvrdi da su zatvarani u logore bez sudskog procesa. 

Parada je naglasila još jedan problem za vladajuće komuniste - pekinško nebo puno smoga. Usprkos pokušajima da se smanje štetne emisije uoči obljetnice, industrijsko i prometno zagađenje zraka nije se stiglo raščistiti zbog velike vlage zraka, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

Tagovi: