StoryEditor
francuska

Nožem usmrtio njemačkog turista u srcu Pariza: Napadač vjerovao da je Francuska suučesnik u izraelskom ratu u Gazi i želio je umrijeti kao mučenik

Piše desk  /  03.12.2023., 14:01h

Osumnjičeni islamist ubio je njemačkog turista nožem u Parizu u blizini Eiffelovog tornja u subotu navečer, potvrdio je ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin na društvenoj mreži X.

U napadu su ozlijeđene još dvije osobe. Darmanin je na mreži X, ranije poznatoj kao Twitter, napisao da je policija privela osumnjičenog počinitelja.

Prilikom obilaska mjesta zločina, Darmanin je rekao da je počinitelj domaćoj obavještajnoj službi poznat po radikalnom islamizmu i "velikim mentalnim poremećajima", prenosi televizijski kanal BFMTV.

Već bio osuđivan

Pritvoreni muškarac navodno je već bio osuđen na četiri godine zatvora 2016. nakon neuspjelog plana napada.

Francuska premijerka Elisabeth Borne napisala je na X: "Nećemo pokleknuti pred terorizmom. Nikada".

Državno tužiteljstvo za borbu protiv terorizma najavilo je da će istražiti napad.

Napadač je napao "njemački turistički par" na mostu. Žena nije ozlijeđena, ali je bila u šoku, rekao je Darmanin.

Napadnuti turist pogođen je u leđa i rame i pretrpio je srčani zastoj, izvijestio je francuski list Le Parisien pozivajući se na policiju. Napadač je zatim pobjegao i napao još dvije osobe prije nego što je priveden.

Želio je umrijeti kao mučenik

Darmanin je naveo da je navodni počinitelj nakon uhićenja rekao da više ne može gledati kako muslimani umiru i u Afganistanu i u Palestini.

Vjeruje da je Francuska suučesnik u izraelskom ratu u Pojasu Gaze i želio je umrijeti kao mučenik.

Le Parisien je izvijestio da je osumnjičeni počinitelj navodno prisegnuo na vjernost terorističkoj organizaciji Islamskoj državi.

Dnevnik.ba

17. srpanj 2024 22:01