StoryEditor

Novu talijansku vladu na čelu s Mariom Draghijem čekaju veliki izazovi

Piše D  /  13.02.2021., 04:02h

Draghi je prisegnuo u subotu pred talijanskim predsjednikom Sergiom Mattarellom, koji ga je pozvao da preuzme vlast nakon što se prethodna koalicija raspala zbog međustranačkih sukoba.

Sve najvažnije talijanske stranke osim jedne stale su na Draghijevu stranu i njegov kabinet uključuje članove s cijelog političkog spektra, kao i tehnokrate na ključnim dužnostima, uključujući ministarstvo financija i novi portfelj za zelenu tranziciju, prenosi Hina.

Draghija očekuje teška zadaća oporavka zemlje od pandemije covida-19 i gospodarske krize za što će iz EU-a dobiti više od 200 milijardi eura.

Ako u tome uspije, vjerojatno će povećati stabilnost cijele eurozone.

No izazov su golemi.

Italija je pogođena najgorom krizom od Drugog svjetskog rata, stotine ljudi svaki dan umiru od covida-19, cijepljenje napreduje sporo, a vremena je malo.

Novi izbori održat će se za dvije godine, a daleko je od izvjesnog da će on opstati toliko dugo na čelu koalicije koja uključuje stranke s dijametralno suprotnim stavovima u pitanjima kao što su imigracija, pravosuđe, razvoj infrastrukture i socijalna skrb.

Draghijeva vlada je 67. od 1946. i sedma u zadnjih deset godina.

Osam žena u vladi

Draghi je zadnjih deset dana pripremao planove, a u petak je predstavio kabinet od 23 članova, među kojima je osmero žena.

Osam ministarstava dobili su tehnokrati, a ostatak je podijeljeno na šest glavnih stranaka koje podržavaju vladu – četiri je dobio Pokret pet zvijezda, najveća skupina u parlamentu, po tri Demokratska stranka, Liga i stranka Forza Italia te po jedno stranke Italia Viva i LEU.

Za ministra financija Draghi je postavio starog kolegu, Danielea Franca, zamjenika guvernera Talijanske središnje banke, dok je osjetljivu dužnost ministra pravosuđa povjerio bivšoj predsjednici Ustavnog suda, Marti Cartabiji.

Portfelj tehnoloških inovacija dobio je bivši direktor telekoma Vodafone, Vittorio Colao, a zelene tranzicije fizičar Roberto Cingolani.

Te funkcije odgovor su na zahtjev Europske unije koja traži da značajan dio sredstava iz njezina fonda za oporavak bude iskorišten za promicanje digitalizacije i postupni prestanak korištenja fosilnih goriva.

Draghi će svoj program rada predstaviti u srijedu u gornjem domu parlamenta, a u četvrtak u donjem.

Oba doma glasat će potom o povjerenju novoj vladi, a s obzirom na to da samo krajnje desna stranka Braća Italije nije član vlade, vjerojatno će dobiti najveću većinu glasova u talijanskoj povijesti.

No neki članovi Pokreta pet zvijezda, osnovanog 2009. kao otpor establišmentu, kazali su da bi mogli glasati protiv Draghija, prijeteći raskolom stranke.

Dnevnik.ba

13. travanj 2024 18:20