StoryEditor

Novootkrivenoj vrsti kukca dali ime po Greti Thunberg

Piše D  /  26.10.2019., 12:10h

Kukac Nelloptodes gretae duga je manje od jednog milimetra i nema krila ni oči. Međutim, insekt ima dva duga roga poput dugih antena.

Znanstvenik Michael Darby rekao je da je ovo ime odabrao jer ga je "neizmjerno impresionirala" ekološka kampanja švedske tinejdžerice.

Kukca Nelloptodes prvi put pronašao je William Block, šezdesetih godina prošlog stoljeća u Keniji. On je svoje uzorke malenog kukca poklonio Prirodno-povijesnom muzeju u Londonu 1978. godine. Primjerak se nalazi u jednoj od muzejskih zbirki.

Darby je dugo proučavao ovu zbirku kada je naišao na dotad neotkrivene i bezimene vrste. Jednoj od njih potom je odlučio dati ime po Greti.

Ovim imenovanjem kukca, Darby kaže kako je "želio odati svoje priznanje Gretinom izvanrednom doprinosu u podizanju svijesti o ekološkim problemima".

Doktor Max Barclay, stariji kustos muzeja zadužen za kukce, rekao je da je ime prikladno jer se često neotkrivene vrste izgube prije nego im znanstvenici daju ime.

"Prikladno je imenovati jedno od bića po nekome tko se toliko trudio braniti prirodni svijet i zaštititi ranjive vrste", dodao je Barclay.

Greta nije prva osoba po kojoj je neka životinjska vrsta dobila ime, a na spisku su i Bob Marley, Beyonce, Donald Trump...

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 04:45