StoryEditor

"Novog lockdowna ne bi smjelo niti trebalo biti..."

Piše D  /  12.07.2020., 01:07h

"Korona je promijenila dosadašnji način života i ponašanja u javnom prostoru, ali i natjerala sve nas da se prilagođavamo novonastalim uvjetima", rekao je ministar zdravstva RH Vili Beroš u intervjuu za Novi list.

Napominje da se pridržavanjem mjera samozaštite, izbjegavanjem izravnih fizičkih kontakata s nepoznatima, održavanjem distance, higijenskih mjera osoba i prostora, nošenjem zaštitnih maski u javnom prometu... može smanjiti opasnost od širenja zaraze.

Prokomentirao je i mogućnost zabrane skupova većih od 1000 ljudi te rekao da svaki dan prate situaciju i preporučuju mjere kojima je cilj zaštititi zdravlje ljudi, a opet omogućiti, koliko god je to moguće u novonastalim okolnostima, održavati životne i radne aktivnosti stanovništva.

"Podsjetio bih kako su naši građani u prvim mjesecima epidemije svojim odgovornim ponašanjem doprinijeli sjajnim rezultatima, među najboljima od svih zemalja. Međutim, ohrabreni time, svi smo se malo više opustili nego što je situacija dozvoljavala pa se virus opet počeo širiti i povećao se broj zaraženih i oboljelih", rekao je ministar zdravstva RH.

Na pitanje kako bi mogla izgledati epidemiološka situacija na jesen i je li moguć novi lockdown, Beroš je rekao da ništa sa sigurnošću ne može tvrditi.

"Možemo se samo nadati da će jesen epidemiološki biti bolja nego ovo proljeće. To nitko sa sigurnošću ne može reći, ali poučeni svim dosadašnjim iskustvima znamo da puno toga ovisi o ponašanju svakoga od nas. Pridržavanjem mjera samozaštite, izbjegavanjem izravnih fizičkih kontakata s nepoznatima, održavanje distance, higijenskih mjera osoba i prostora, nošenjem zaštitinih maski u javnom prometu… sve to može umanjiti opasnosti od prijenosa zaraze.

Novog lockdowna ne bi smjelo niti trebalo biti, jer to ekonomija nijedne zemlje ne može preživjeti na duže vrijeme, ali ukoliko se pojave žarišta zaraze, njih bismo mogli uspješno lokalizirati", objasnio je ministar Beroš.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 09:36