StoryEditor

Novine u UAE pisale o Zoranu Mamiću i nazvale ga bjeguncem od pravde

Piše D  /  22.04.2021., 08:04h

Osim hrvatskih i regionalnih medija, i arapski mediji, a pogotovo oni iz zemalja Zaljeva, gdje je jedno vrijeme radio, raspisali su se o Zoranu Mamiću nazivajući ga bjeguncem pred hrvatskim pravosuđem, prenosi Večernji.hr.

Najtiražnije dnevne novine u UAE, Alittihad, pod naslovom "Zoran Mamić, bjegunac od pravde!", između ostalog pišu:

- Zoran Mamić, bivši trener kluba Al Ain, bježi od pravde u svojoj zemlji, nakon što je otputovao u Bosnu i Hercegovinu, unatoč približavanju datuma primjene četverogodišnje i osmomjesečne zatvorske kazne izrečene protiv njega nedavno zbog financijske korupcije, a da vladine agencije nisu mogle odrediti hoće li se vratiti na odsluženje kazne ili ne, što je izazvalo veliku sramotu odgovornih za slučaj. Zoranovo putovanje izvan Hrvatske, gdje je trenutno s bratom Zdravkom u Bosni i Hercegovini, pokrenulo je pitanja o tome zašto mu nije oduzeta ili barem uskraćena putovnica, kako bi ga se spriječio da iznenada ode nakon najave zatvorske kazne donesene prošlog mjeseca. Prema izvješćima u Hrvatskoj, trener koji je autobus pratio s Al Hilalom i Al Nasrom, Saudijcima, kao i hrvatskim zapadnim Dinamom, proučava mogućnost izdržavanja zatvorske kazne u Bosni i Hercegovini umjesto u Hrvatskoj, dok su njegovi pravni predstavnici prekinuli kontakte s hrvatskim vlastima koje 26. travnja namjeravaju izdati međunarodnu tjeralicu protiv njega, iako su priznali da postupci za konačnu odluku zahtijevaju donekle duge korake. Ivan Malenica, hrvatski ministar pravosuđa, izrazio je razumijevanje nezadovoljstva i zatražio jačanje mjera kako bi se ti slučajevi spriječili te rekao: "Osječki sud mogao je izreći mjeru opreza do izvršenja presude, mjeru koja ga sprečava da napusti zemlju."

U istom kontekstu, veliki tekst i analizu pisale su i sportske dnevne novine Albayan iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koje su čitavo vrijeme pratile rad Zorana Mamića dok je trenirao nogometni klub Al Ain.

Ono što je interesantno jest da tamošnji mediji nisu pisali o boravku Mamića u UAE, odnosno u Dubaiju jer, po svemu sudeći, njegova misija u Dubaiju bila je tajna. Neki kolege novinari koji rade u UAE te su željeli ostati anonimni, ne isključuju mogućnost da je posjet Mamića Dubaiju bio pokušaj da iskodi njihovo državljanstvo kako bi izbjegao služenje zatvorske kazne u Hrvatskoj.

Jer, u UAE državljanstvo dodjeljuju i ljudima koji su promovirali tu zemlju ili su učinili nešto dobro za nju. Tako je Zoran Mamić mislio da će mu osvajanje prvenstva s Al Hilalom i veliki i dobar uspjeh u Azijskom Kupu biti dovoljno za dobivanje državljanstva UAE ne računajući da pri stjecanju na pravo državljanstva ne smije biti osuđen niti za minimalni prekršaj, a kamoli korupciju i malverzaviju.

Jer, bogate zemlje Zaljeva, izuzetno su osjetljive na kriminal i korupciju, zbog, kako kažu, bogatstva koje imaju pa ni nemaju nema potrebe za krađom. Mamić je vjerojatno računao na prijateljstvo s vlasnikom kluba Al Ain šeikom Mohammed bin Zayed Al Nahyan, koji je jako blizak kraljevskoj obitelji te zemlje. Neki novinari se tako čude zašto se Mamić upustio u takvu rabotu s obzirom da je imao dovoljno novca za cijeli život!?

Ono što je evidentno, nakon što nije uspio ishoditi državljanstvo u UAE, Zoran Mamić napustio je Hrvatsku i pobjegao u BiH, gdje je zatražio izdržavanje zatvorske kazne.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 13:38