Article_Top_970x250

Novinarka u Srbiji uhićena jer je pisala o nedostatku opreme u bolnici: Pretresli su joj stan i odveli je

"uznemirila javnost"

Novinarka u Srbiji uhićena jer je pisala o nedostatku opreme u bolnici: Pretresli su joj stan i odveli je

tra 02, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot

Policija je sinoć privela Anu Lalić, novinarku srpskog portala Nova.rs i članicu Upravnog odbora Nezavisnog društva Vojvodine, javlja portal Autonomija.info.

Novinarki je uručeno rješenje o zadržavanju do 48 sati, kako je rekao njen odvjetnik Srđan Kovačević koji očekuje da će je sutra saslušati tužitelj te odlučiti o pritvoru. 

Policija je došla po novinarku nakon što je Klinički centar Vojvodine sinoć obavijestio tužiteljstvo i policiju da je svojim tekstom uznemirila javnost i naštetila ugledu te zdravstvene ustanove.

Naime, Nova.rs jučer je objavila tekst pod naslovom “KC Vojvodine pred pucanjem: Bez zaštite za medicinske sestre“ u kojem je Lalić navela da KCV ima problem s “kroničnim nedostatkom osnovne opreme i potpuno kaotičnim uvjetima rada u vrijeme pandemije”.

“Policajci su mi došli na vrata, ne znam još o čemu se radi. Čekamo odvjetnika i svjedoke”, kazala je ranije Ana Lalić agenciji Beta.

Policija je potom novinarku odvela iz stana, potvrdio je agenciji Beta njen suprug.

“Odveli su je. Prije toga su temeljno pretresli cijeli naš stan, i uzeli su njen laptop i oba njena mobitela. Odvjetnik Srđan Kovačević je otišao s njima pa ćemo vidjeti što će se događati”, kazao je njen suprug.

Klinički centar Vojvodine izrazio je sinoć “ogorčenje zbog netočnog, neprovjerenog i zlonamjernog” izvještavanja portala Nova.rs o radu te ustanove i naveo da je “zbog uznemiravanja javnosti i rušenja ugleda” obavijestio o tome tužilaštvo i policiju.

Dodali su da su “zbog uznemiravanja javnosti i rušenja ugleda” o svemu obavijestili nadležno tužiteljstvo i policiju.

“Obavještavamo javnost da su sve iznijete informacije objavljene u tekstu na portalu Nova.rs pod naslovom ‘KC Vojvodine pred pucanjem: Bez zaštite za medicinske sestre’ neistinite i da KCV raspolaže dovoljnom količinom potrebnih lijekova, sanitetskog materijala i osobne zaštitne opreme”, naveo je KCV u priopćenju za javnost.

“Ana Lalić je vrhunski profesionalac, hrabra novinarka koja neće nikad ustuknuti pred silom bilo da dolazi od vlasti, mafije, policije, tužilaštva, što je sad u Srbiji, nažalost, sve izmiješano. Najlažljivija vlast 'u novijoj srpskoj povijesti' se okuražena izvanrednim stanjem drznula da uhićuje čestite novinare pod optužbom da lažima šire paniku. Nema tih zaključaka, uredbi i izvanrednih stanja koja mogu ograničiti novinarke i novinare kao što je Ana Lalić da ne rade svoj posao. Ne mogu ušutkati ni ostalih 80 novinara i urednika portala Nova.rs, osim da ih sve odvedu u pritvor”, rekao je noćas glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs Veselin Simonović, prenosi Index.hr.

Dnevnik.ba