StoryEditor
incident u mostaru

Novinarka Jerusalem Posta istjerana iz dućana kod Starog mosta jer je govorila na hebrejskom jeziku

Piše desk  /  26.07.2022., 09:00h

Urednica i novinarka najuglednije izraelske tiskovine i portala na engleskome jeziku “The Jerusalem Post” Lahav Harkov Levine doživjela je veliku neugodnost prilikom posjeta Mostaru prije nekoliko godina jer su je s obitelji trgovci istjerali iz trgovine nedaleko od povijesnoga remek-djela Staroga mosta u Mostaru samo zbog činjenice što je Židovka i što je govorila na hebrejskom jeziku u tom trenutku, piše Večernji list BiH.

Prošloga tjedna Ministarstvo vanjskih poslova Države Izrael objavilo je tweet u kojemu je pozdravilo odluku gradskih vlasti Mostara da promijene nazive ulica nazvanih po ustaškim prvacima. Odluku kojom je Mostar promijenio nazive ulica pozdravili su i brojni međunarodni autoriteti, kako u BiH tako i u svijetu.

– Ova će promjena nedvojbeno dodatno ojačati odnose između naših naroda – napisali su tada u objavi iz MVP-a Države Izrael. Tom prigodom odluku je s ne baš pretjeranim entuzijazmom pozdravila i novinarka Lahav Harkov Levine koja u Jerusalem Postu izvještava i analizira odnose Izraela sa svijetom, Uredom premijera, Vijećem za nacionalnu sigurnost, Ministarstvom vanjskih poslova. 

– Mostar je jedino mjesto na svijetu gdje me je prodavač pitao odakle sam. Kazala sam da sam iz Izraela te mi je na to rečeno da napustim prostor. Ali dječji koraci su dobri, pretpostavljam – napisala je u kratkoj objavi ova novinarka.

 Na upit Večernjaka tek je kratko objasnila što se dogodilo, odnosno kakav je incident i neugodnost doživjela. Prema njezinim riječima, to se dogodilo prije nešto više od šest godina, u travnju 2016., no pri tome se nije mogla sjetiti točnog naziva trgovine. 

No zna kako je riječ o jednome od dućana do kojih se dolazi odmah nakon prelaska Staroga mosta. 

– Bilo je to odmah nakon prelaska Starog mosta, u području gdje ima svakakvih suvenira. Bila sam s obitelji, govorili smo na hebrejskom i čovjek je pitao kojim jezikom govorimo. Kad smo mu rekli hebrejskim i da smo iz Izraela, zatražio je od nas da odemo. Sve u svemu, bio je to lijep posjet, ali taj događaj bio je prilično šokantan – navela je Harkov Levine. Na njezinu profilu na Twitteru, nakon objave o Mostaru, uslijedili su na deseci različitih komentara. Jedan od njih je i onaj Noama Mamana iz Izraela koji je dvije godine proveo obrazujući se na Koledžu ujedinjenog svijeta (UWC) u Mostaru, poznatom upravo po multietničnosti. On je iznio posve drukčiji dojam.

– Živio sam u Mostaru dvije godine i odlično sam se proveo kao izraelski Židov. Šteta što je taj prodavač ostavio loš dojam o gradu koji je jedan od najjedinstvenijih na Balkanu. Ipak, dobar korak – ocijenio je Maman. 

Martin Mikulić je pak objavio fotografije iz dvaju dijelova Mostara. Jednu Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače osvijetljenoga u bojama zastave Države Izrael te drugu Staroga mosta preko kojega je prebačena palestinska zastava. Twitter korisnik Plavomore objavio je pak zastavu Izraela preko koje gaze navijači BiH – BH Fanaticosi u Zenici uoči utakmice dviju nacionalnih vrsta. Jedan tviteraš napisao je da je novinarka zaslužila takvo što podržavajući incident koji se dogodio u blizini Staroga mosta u povijesnoj jezgri grada.

Dnevnik.ba

24. rujan 2023 14:50