StoryEditor
sveučilište u mostaru

Novinarka Ivana Petrović dobitnica Specijalne plakete studija Novinarstva SUM-a

Piše desk  /  22.03.2023., 13:36h

Novinarki Nove TV Ivani Petrović Studij novinarstva Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru dodijelit će Specijalnu plaketu za izniman profesionalni rad, razvoj i promicanje etičkih standarda u novinarskoj profesiji.

Prijedlog studija Novinarstva jednoglasno je usvojilo Znanstveno-nastavno vijeće Filozofskog fakulteta, izvijestio je u srijedu Ured za odnose s javnošću mostarskog sveučilišta.

Svojim stručnim radom Ivana Petrović doprinosi kvalitetnom informiranju javnosti temeljenom na načelima etičnosti, istinitosti i točnosti. Zalaže se za razvoj i očuvanje novinarske profesije, kao i za poboljšanje uvjeta rada novinara u ovom dijelu Europe kao i u cijelome svijetu, navodi se u obrazloženju.

Ivana Petrović jedna je od najpoznatijih novinarki na hrvatskoj medijskoj sceni s više od 30 godina profesionalnog iskustva, a na Novoj TV radi od 2004. godine. Reporterka je  komentatorica i urednica vanjske politike u informativnom programu Nove TV.  Diplomirana sociologinja novinarstvom se počela baviti 1990., najprije na radiju, a potom i na televiziji (HRT). Neko vrijeme bila je i honorarna suradnica Nedjeljne Dalmacije. Timu Nove TV pridružila se u studenome 2004. Dobitnica je BBC-jeve (2002.) i UN-ove stipendije (1999.), te stipendije State Departmenta (2006).

Dvije akademske godine predavala je na Katedri istraživačkog novinarstva Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Ujedno je i koautorica priručnika ''Istraživačko novinarstvo'' (dr. Inoslav Bešker i suradnici).

Tijekom karijere izvješćivala je s najvažnijih hrvatskih i svjetskih događanja, a poznata je po britkom i analitičnom stilu izvještavanja. Intervjuirala je brojne poznate hrvatske i strane političke predstavnike. Više od petnaest godina je pratila suđenja na Međunarodnom sudu pravde u Haagu. Intervjuirala je Papu Benedikta XVI (Joseph Alois Ratzinger), Majku Terezu (Agnes Gonxha Bojaxhiu), Henryja Kissingera (Henry Alfred Kissinger), te brojne domaće i strane državnike. Dobitnica je mnogih strukovnih nagrada.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 21:13