Article_Top_970x250

Novinari Reutersa osuđeni na sedam godina zatvora u Mijanmaru

otkrivanje državnih tajni

Novinari Reutersa osuđeni na sedam godina zatvora u Mijanmaru

ruj 03, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Sud u Mijanmaru osudio je dvojicu novinara agencije Reuters na po sedam godina zatvora zbog kršenja zakona o državnim tajnama.

Sudac distrikta Yangon, Ye Lwin, kazao je da su novinari Wa Lone (32) i Kyaw Soe Oo (28) prekršili Zakon o službenim tajnama iz kolonijalnog doba, sakupljanjem i dobijanjem povjerljivih dokumenata.

Novinari su kazali da nisu krivi i rekli su da su im dva policijska dužnosnika predala dokumenta u restoranu prije nego što su ih drugi policajci uhitili 12. prosinca, prenosi Reuters.

Jedan policijski svjedok izjavio kako je to bila zamka za novinare.

Novinari su se domogli dokumenata vezanih uz operacije mijanmarskih sigurnosnih snaga u državi Rahin, regiji na sjeverozapadu Mjanmara u kojoj se odigravala tragedija Rohinja.

Rohinje su etnička manjina u Mijanmaru. Uglavnom žive u državi Rahin na zapadu. Vlasti ih ne priznaju kao državljane, a budističku većinu se desetljećima optužuje da ih diskriminiraju i nad njima vrši nasilje.

Novinari su u pritvoru od 2017. godine, a zagovornici slobode medija, Ujedinjene nacije, EU i države kao što su SAD i Kanada, pozvale su na njihovo oslobađanje.

Dnevnik.ba

Tagovi: