StoryEditor
rusija

Novinari kritizirali Putina na njegovom portalu: "Paranoični diktator, neće moći pobjeći..."

Piše desk  /  10.05.2022., 08:19h
Čini se da je dvoje ruskih novinara jučer objavilo najmanje 30 članaka na prokremaljskoj stranici lenta.ru u kojima su kritizirali invaziju ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu. Sporni članci su odmah uklonjeni, piše Index.hr.

Novinari Egor Poljakov i Aleksandra Mirošnikova u svojim su člancima iznijeli nekoliko tvrdnji, uključujući one da su ruski obrambeni dužnosnici lagali rodbini o poginulima u potonuću vodećeg broda crnomorske flote ruske mornarice Moskva te optužili Putina da je pokrenuo jedan od "najkrvavijih ratova 21. stoljeća".

"Putin i njegov krug osuđeni su na sud po završetku rata", objavili su Poljakov i Mirošnikova na lenta.ru. "Putin i njegovi suradnici neće se moći opravdati ni pobjeći nakon gubitka ovog rata", dodali su.

Poljakov i Mirošnikova su poslovni urednici na lenta.ru, glavnoj prokremaljskoj ruskoj stranici vijesti. Nezavisna ruska novinska stranica Mediazone objavila je izjavu Poljakova i Mirošnikove nakon što su se tekstovi pojavili.

"Putin je paranoični diktator", rekli su. "Putin mora otići. Započeo je besmisleni rat i vodi Rusiju u propast", dodali su.

Poljakov i Mirošnjikova ne samo da su javno odbacili stav vlade o invaziji već su od samog početka optužili Putina da laže o svojim namjerama u Ukrajini.

"Putin je u više navrata lagao o svojim planovima za Rusiju u Ukrajini, navodeći prvo jedan cilj, a zatim sasvim drugi", dodaju. Ukazali su na Putinov poziv na oslobođenje Donbasa, denacifikaciju i demilitarizaciju Ukrajine kao primjere onoga što opisuju kao "na brzinu sastavljena opravdanja za bespotreban rat".

U jednom od članaka u seriji o Danu pobjede pišu da ruska vojska laže obiteljima mornara koji su poginuli na brodu Moskva. U članku se tvrdi da je ruska mornarica objavila stare slike posade Moskve kako bi sugerirala da je mnogo mornara ostalo neozlijeđeno.

Svaki članak na lenta.ru započinjao je istom rečenicom: "Disclaimer: Ovaj materijal nije odobren od strane države, stoga će ga predsjednička administracija izbrisati... Drugim riječima: Napravite screenshot prije nego što obrišu članak."

Nakon objave članaka novinari su napisali: "Tražimo posao, odvjetnike i vjerojatno politički azil! Ne bojte se, ne šutite. Oduprite se! Niste jedan, vi ste mnogi! Budućnost je vaša! Mir Ukrajini!"

Dnevnik.ba

02. svibanj 2024 10:27