StoryEditor

Novinar tvrdi da mu je papa Franjo rekao da pakao ne postoji

Piše D  /  29.03.2018., 10:03h

Eugenio Scalfari (93), poznati novinar i deklarirani ateist koji je razvio određeno intelektualno prijateljstvo s Papom, nedavno se susreo s njim i napisao o tome velik članak za Repubblicu koji je na kraju sadržavao sekciju s pitanjima i odgovorima, javlja Reuters.

Međutim, Vatikan sad tvrdi da mu papa Franjo uopće nije dao intervju i da je sporni članak "plod rekonstrukcije", a ne "vjerni transkript riječi Svetog oca". 

Scalfari: Papa je rekao da grešne duše ne ide u pakao, nego nestaju

Prema Scalfarijevom članku u današnjem izdanju Repubblice, upitao je papu kamo "loše duše" idu i gdje bivaju kažnjene. Potom je citirao navodni Papin odgovor: "Nisu kažnjene. Oni koji se pokaju zadobiju božji oprost i zauzimaju svoje mjesto u redovima onih koji kontempliraju o njemu, ali oni koji se ne pokaju i ne može im se oprostiti, nestaju. Pakao ne postoji, nestanak grešnih duša postoji."

Katekizam Katoličke crkve, međutim, tvrdi da "nauk Katoličke crkve potvrđuje postojanje pakla i njegovu vječnost" te spominje "vječnu vatru" i "dodaje da je "glavna kazna pakla vječno razdvajanje od Boga". 

Ovo je već najmanje treći put da je Vatikan izdao priopćenje u kojem se distancira od Scalfarijevih članaka o Papi, uključujući onaj iz 2014. u kojem je ovaj novinar napisao da je Papa ukinuo grijeh. 

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 07:03