StoryEditor
suradnja sveučilišta

Novim međunarodnim sporazumom SUM jača suradnju na području biomedicinskih znanosti

Piše fena  /  15.12.2022., 16:20h

Sveučilište u Mostaru potpisalo je u četvrtak sporazum o suradnji s Nacionalnim sveučilištem medicinskih znanosti, javnim sveučilištem smještenim u Rawalpindiju u pakistanskoj provinciji Punjab.

Sporazum o međusveučilišnoj suradnji potpisan je na inicijativu veleposlanika Islamske Republike Pakistan u Bosni i Hercegovini Akhtara Jamila Raoa, a veleposlanika s izaslanstvom je primio rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić, navodi se u priopćenju SUM-a.

Suradnja će se provoditi na području biomedicinskih znanosti kroz aktivnosti kao što su institucionalna razmjena nastavnika, tehničkog i administrativnog osoblja i studenata, razvoj novih studijskih programa, zajednička istraživanja, konferencije i druge aktivnosti od zajedničkog interesa.

Nacionalno sveučilište medicinskih znanosti (NUMS) osnovano je u cilju promicanja i postizanja izvrsnosti u naprednom zdravstvenom obrazovanju, istraživanju i pružanju zdravstvenih usluga.

Sveučilište je podržano širokom mrežom od 45 vojnih bolnica, 10 pojedinačnih specijalnih instituta, devet medicinskih fakulteta, četiri stomatološka fakulteta i tri srodna instituta zdravstvenih znanosti, što ga čini najvećim pružateljem zdravstvene zaštite i njege u zemlji.

Institucija vođena znanstvenim istraživanjem pruža mogućnosti za preddiplomsko, diplomsko i poslijediplomsko obrazovanje iz medicine, stomatologije, sestrinstva, srodnih zdravstvenih i veterinarskih znanosti s nužnim dodatkom društvenih znanosti i umjetnosti s multidisciplinarnim fakultetima; a sve s ciljem da se pokrene i ojača sveučilišni zdravstveni sustav u zemlji, priopćeno je iz Sveučilišta u Mostaru.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 02:32